2014: maradnak vagy nem a Fideszes férfijátszmák?

2014. január 07. 09:09 - Szelényi Zsuzsanna

Ha több nő venne részt a magyar politikában, nem a múltba révedés és pozíciószerzés uralná a közéletet, hanem a jövőtervezés, ami mindenkinek jobb volna.

women-in-politics.jpg

Hol vannak a nők a politikából?


Magyarországon lehangolóan kevés nő jut el a politika, a vállalatok és a média élvonalába: a parlamentben például összesen 9%-nyi nő ül (= 91% férfi), és összesen egy nő vesz részt a kormányban. Ez nem csak Európában, de világviszonylatban is rettentő kínos. Európában már nincs parlament 20%-nyi nő nélkül. Ausztriában a parlamentben 28%, a kormányban 42%, Lengyelországban a parlamentben és a kormányban is 24%, a nők aránya. Angela Merkel frissen magalakult 18 fős, konzervatív kormányában hat nő foglal helyet, és természetesen a parlamentben is 33%-os az arány.

Máshogy csinálják

Jó ideje tudjuk, hogy a nők, ha kellő számban vannak jelen, változást hoznak a politikába. Nem jobbak vagy rosszabbak, hanem mások: más szemüvegen keresztül nézik a világot, és döntéshozó pozícióban máshogy viselkednek mint a férfiak.

szemüveg.jpg
Látszik, hogy különböző szemüveget viselnek...

Elisabeth Rehn 1990-től volt Finnország hadügyminisztere. Rehn minisztersége idején újrapozícionálta a finn hadsereget, amely azóta jelentős erőkkel vesz részt a világ békefenntartó erőinek kötelékében. Rehn hatása a mai napig érzékelhető: másképp csinálta, amitől Finnország erősebb és elfogadottabb lett a világban.

Ha több nő venne részt a hazai politikában, itthon is átalakulna politikai napirend. A legfontosabb viták nem a trafikok leosztásáról, rosszemlékű történelmi szereplők szobrának felállításáról vagy a társadalombiztosítási megtakarításaink lenyúlásáról szólnának. A képviselők nem stadion-emlékműveket építenének maguknak.

 Felcsuti-stadion(650x433).jpg

Erre költünk (fent) vagy erre (lent)?


students304.jpg

 

Ma a magyar politikai diskurzus a múlt újraírásáról, rövidtávú pozíciószerzésről, klientúraépítésről, férfijátszmákról szól. A nőknek, és a felvilágosult férfiaknak azonban az a fontos, hogy mi lesz holnap. Milyen iskolákba járnak a gyerekeink ma és milyenek lesznek az egyetemek, ahol majd továbbtanulnak. Hol fognak majd dolgozni, miből fognak vállalkozni, családot alapítani. Milyen lesz a város, ahol élnek.

De más is megváltozna. Csökkenne a családon belüli erőszak, mert lehetetlen lenne, hogy családjukat bántalmazó férfiak  a parlament padsoraiban azt színleljék, hogy alkalmasak az emberek, a nők és gyermekek képvisletére. Több nő jobban odafigyelne az állami költségvetésre is. Felelősebb és átláthatóbb lenne a pénzek elosztása, a pályázatok elbírálása, csökkenne a korrupció. És nem lenne ilyen eldurvult a hang sem.

A nők a gazdaságot is előrelendítik

A nők részvételének növekedése a politikai döntéshozatalban az egyik legelőremutatóbb világpolitikai változás. Az a napnál világosabb, hogy egy ország, ahol kiegyensúlyozottabb a nemek aránya a politikai vezetésben, az igazságosabb és demokratikusabb. De tudjuk, ennél is többről van szó. A Davosi Világgazdasági Fórum alapító elnöke, Klaus Schwab elmondta: a nők helyzete és vezetésben elfoglalt helye egyértelmű összefüggést mutat az országok gazdasági teljesítőképességével.

Ma a Fidesz vezette parlamentben 9%-nyi nő van, de például a Fidesz 2014-ben kevesebb mint 5% nőt indít a választáson. Ha fideszen múlik, folytatódnak azok a férfijátszmák, amelyek a magyar politikát veszélybe sodorták. A Fidesz a múlt emlékeibe és a jelen pozícióiba kapaszkodik.

A férfipolitikusokon múlik

A nők politikai előmenetele valójában csak a politikai pártokon múlik. Száz évvel ezelőtt is a férfiak voltak azok, akik a nők szavazati jogát megszavazták. Ma is rajtuk áll, hogy döntéshozóként igényt tartanak-e a nők tapasztalatára, és maguk mellé hívják őket, vagy hátráltathatják a nők politikai előmenetelét. Ha a pártok törekednek több női képviselőre, találnak felkészült jelölteket, hiszen a nők nagy számban vannak jelen az önkormányzati politikában, a köztisztviselői karban, és szerte az egyetemeken.

women ambition.jpg

Mi az Együtt-PM-ben úgy gondoljuk, hogy a nőknek dolga van a politikában. Ezért a mi képviselőjelöltjeinek egyharmada nő. A programunkban, melyet férfitársainkkal közösen alkottunk, előtérben szerepelnek az emberek: a gyerekek, az iskola, a gazdaságfejlesztés, az egészségmegőrzés, a környezetvédelem.

Meggyőződésük, hogy a nők képviseletének kérdése nem női kérdés, hanem a családok és a jövő Magyarországának kérdése. Ezért a 2014-ben megalakuló új parlamentben elő fogjuk terjeszteni a minimum 30%-os nemek közötti kvóta bevezetését. Nem szeretjük a kvótát, de megtanultuk, hogy kvótát kell bevezetni a nők hátrányainak kiegyenlítésére mindaddig, amíg nálunk is természetessé nem válik, hogy a férfiak csak a nőkkel együtt képesek jobb döntéseket hozni és igazságosabb országot építeni.

Differences-between-men-and-women.jpg

Azonos esélyekkel indulnak?

 

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr145739744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

平八 2014.01.08. 12:34:32

Szerintem egy képviselő ne azért kerüljön be, mert nő vagy férfi, hanem hogy alkalmas-e a posztra.
Tudom, maradi vagyok.

Muad\\\'Dib 2014.01.08. 12:37:20

Nos, mint tudjuk ma Magyarországon a női bírók aránya a helyi és központi bíróságokon, több, mint 80%-os. Alig várom, hogy az együtt 2014 ordítva csapkodja az asztalt a férfi kvóta bevezetéséért, hiszen nyilván lehet találni megfelelő férfi jogászt is szép számmal.
A kvóta, mint olyan baromság. A lehető leghatározottabban el kell utasítani minden valamire való politikusnak még a gondolatát is. Megfelelő társadalmi nyomást lehet helyezni a pártokra, ha a lakosságban kellő mértékben van igény a nők számának emelésére a parlamentben (én biztos támogatnám), de mindezt törvénnyel kikényszeríteni - akkor, amikor a magyar parlamentben így is hegyekben állnak a kizárólag gombnyomkodásra és bólogatásra bevezényelt emberek - a legnagyobb marhaság.

okoshka 2014.01.08. 12:39:08

Ezt a soviniszta kirekesztő cikket. Nők és felvilágosult férfiak = felsőbbrendű emberek. Minden más férfi = alsóbbrendűek. Komolyan kezdeni kéne valamit ezzel az idióta típusú feminizmussal.

smartdrive 2014.01.08. 12:39:10

a nők nagyobb szarkeverők, a jövőtervezés pedig náluk jellemzően kimerül a saját jövőjük tervezésében

Dr Milton 2014.01.08. 12:52:26

mit pofázol bele kisanyám? Kéne az államilag finanszírozott ülőke hogy lehessen trécsleni meg fúrkálni a barinőkkel mint a versenyszférában? Ott legalább többniyre nem állami pénzen megy. Meg lehet nézni a női munkaerő hatékonyságát az adóhivatalban vagy z önkormányzatoknál

Erdőtársulás 2014.01.08. 12:53:14

Selmeczi Gabriella például jól megtervezte a jövő nyugdíjrendszerét. :-)
Esetleg lehetne egyeztetni Csath Magdolnával, ő is képes remek matriarchális társadalmi képet felfesteni (merthogy neki szokása minden padnál rögtön a legszélére ülni), bár ennek eredményei 180 fokban térnének el az Együtt 2014-es elképzelésektől...

okoshka 2014.01.08. 12:54:02

Egyébként arról szól ez az egész, hogy 2 éven belül akarnak megoldani egy olyan problémát, aminek a gyökerei több ezer évesek. Mire jó egy ilyen kvóta? Hirtelen több alkalmas női politikus lesz? Vagy holnaptól több fiatal nőben lesz politikai ambició? Nem, csak még a bentlévő nők is ki lesznek nézve, mert csak azért vannak ott, mert muszáj. Szerintem a mai fiatalok többségének már tök természetes a nők egyenjogúsága és a velük való együttműködés. De egy kultúrális változás az nem 2 év. Jó lenne egy kis józan ésszel gondolkodni ezekről az ügyekről, mint átesni a ló túloldalára, és agymosott hülyeségeket beszélni.

2014.01.08. 13:06:48

A nőnek a fakanál mellett a helye.

wirth6 2014.01.08. 13:08:36

Szimpatikus a szándék, de ez a blogbejegyzés szerintem borzalmasra sikerült. Csak néhány dolgot kiragadva:

"Rehn hatása a mai napig érzékelhető: másképp csinálta, amitől Finnország erősebb és elfogadottabb lett a világban."

De mihez képest csinálta másképp? A férfiakhoz képest, vagy a többi politikushoz képest? Azért érte el Rehn a sikereket mert nő, vagy mert Rehn személy szerint egy tehetséges ember?

"Ha több nő venne részt a hazai politikában, itthon is átalakulna politikai napirend. A legfontosabb viták nem a trafikok leosztásáról, rosszemlékű történelmi szereplők szobrának felállításáról vagy a társadalombiztosítási megtakarításaink lenyúlásáról szólnának. A képviselők nem stadion-emlékműveket építenének maguknak."

Ez miért lenne férfi-nő kérdés? Nem inkább alkalmas-nem alkalmas képviselő kérdése? Abból, hogy akik trafikokról és szobrokról vitáznak férfi politikus egyáltalán nem következik az, hogy a férfi politikusok trafikokról és szobrokról vitáznak.

"A nőknek, és a felvilágosult férfiaknak azonban az a fontos, hogy mi lesz holnap."

Ez kifejezetten szép meglátás: egy felvilágosult férfi már majdnem olyan okos, mint egy átlag nő. (itt azért sarkítottam, de azt hiszem érthető a probléma: a nők közül mindenkinek fontos, hogy mi lesz holnap, a férfiak közül csak a felvilágosultabbja.)

"Több nő jobban odafigyelne az állami költségvetésre is. Felelősebb és átláthatóbb lenne a pénzek elosztása, a pályázatok elbírálása, csökkenne a korrupció."

Miért is? Jó lenne valami olyasmit is olvasni a posztban, ami alátámasztja, hogy a nők felelősebbek és kevésbé korruptak.

"A Davosi Világgazdasági Fórum alapító elnöke, Klaus Schwab elmondta: a nők helyzete és vezetésben elfoglalt helye egyértelmű összefüggést mutat az országok gazdasági teljesítőképességével."

Azt is tudjuk, hogy a korreláció nem ugyan az, mint a kauzáció. Ehhez képest "A nők a gazdaságot is előrelendítik"

Sírköves Slomó 2014.01.08. 13:08:49

Úgy tudom Kínában még viccből sem engednek nőket a politika közelébe. És náluk perspektivikusabb nemzet nincs.

Szóval a 2 dolog nem függ össze. A nő mo-n azt csinál amit akar, ennél többet meg ne akarjon.

Töksi 2014.01.08. 13:19:06

"Rehn minisztersége idején újrapozícionálta a finn hadsereget, amely azóta jelentős erőkkel vesz részt a világ békefenntartó erőinek kötelékében."

Hú de jó... :-)))

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.08. 13:20:53

@Muad\\\'Dib: Mókás, hogy egy vélemény leírása nálad az "ordítva asztalcsapkodással" egyenértékű. Vagy inkább elkeserítő? Hát fene se tudja...

***

No mindegy, ettől függetlenül azért a szerzőnek üzenem, hogy a történelemben meglehetősen sok olyan példa akad ami azt igazolja, hogy a női "szemüveg" sem hoz okvetlenül pozitív változást. Sőt.
(pl. Agrippina, vagy Medici Katalin)

Bár egyébként én személy szerint egyetértek azzal, hogy a nők szerepének növekedése hasznos lenne (már csak azért is mert ugye a parlament elvben[és csakis elvben] képviselet, és nyilván a nőket nők képviselhetnék a leghitelesebben), de a kvótázást én sem tartom szerencsésnek. A nők legyenek aktívabbak, vállajanak nagyobb politikai szerepet, akár legyen saját pártjuk!
Meg lehet nézni pl. a FIDESZ női tagozatát, akiknek kb annyira volt saját szemüvege, hogy amikor kitört a botrány, akkor tessék-lássék elhatárolódtak képviselőtársuktól. Egyebekben pedig, ahogy az összes többi "képviselő" is szinte, szépen alárendelték magukat a pártfrakciónak.

Szóval valahogy azt kéne elérni hogy a nők lépjenek porondra és vívják meg a harcukat.
Ezzel szemben inkább azt látni, hogy a már porondon lévő nők is kihátrálnak, visszavonulnak. (Lásd Erstey legutóbbi bejegyzését)
Így pedig ez nem fog menni.

2014.01.08. 13:25:40

Több Lendvai Ildikót, több Vadai Ágnest, több Selmeczi Gabriellát a politikába!

A viccet félretéve, kedves posztoló, ez bizony nem sikerül túl jól. Kérdés, hogy vajon a nemi alapú kontraszelekció felszámolásának van kedvezőbb hatása egy közösség fejlődésére, vagy "a nőknek". Retorikai kérdés, nem kell megválaszolni.

Muad\\\'Dib 2014.01.08. 13:27:00

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):
"Ha több nő venne részt a magyar politikában, nem a múltba révedés és pozíciószerzés uralná a közéletet..."
Így nyit a bejegyzés. Ez asztalcsapkodás, ráadásul sértő és kirekesztő, mivel nemi alapra helyezi a jobb és rosszabb közélet közti különbséget.

2014.01.08. 13:31:10

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): ha már harcként értelmezzük, a kvóta egy erős fegyver lenne. Vagy ha nem fegyver, hát stratégiai magaslat. A női párt ellenben 100 év késést jelentene, hisz az objektív szabályokkal rég nincs gond, csak a hozzáállással.

getva 2014.01.08. 13:33:47

Zsuzsika drága, csak azért mert valakinek nunija van, attól lehet egy utolsó mocskos ótvar féreg. Vagy nevezzük politikusnak, mit bánom én.

nnnnnnnn 2014.01.08. 13:37:19

azt nemtudom maradnak-e, de hogy ti remélhetőleg mentek a levesbe, az biztosnak látszik.

2014.01.08. 13:37:56

@平八: a kvóta, ahol létezik, azon felismerésből fakad, hogy a válogatás során az alkalmasság mellett egy másik szempont is látványosan jelentős szerepet játszik. A kvótát nyilván csak addig érdemes fenntartani, amíg elmúlni nem látszik a másik szempont jelentős szerepe.

Balt 2014.01.08. 13:38:06

De legalább ingyen mehessenek be a Parlamentbe! Hallod, Teczár Szilárd? :)

Balt 2014.01.08. 13:38:50

@Balt: Akarom írni: pénzért... vagy mi.

amon_re 2014.01.08. 13:42:13

A közéletben a nők a "jövőtervezéssel" foglalkoznának, és "jobban odafigyelnének az állami költségvetésre". (Szalainé Szilágyi Eleonóra, Tocsik Márta, .... :))

Sándor Spiák 2014.01.08. 13:42:33

Csatlakozom Muad\\\'Dib 2014.01.08. 12:37:20 kéréséhez.
Kiegészítve, hogy a mintegy 3%-5% férfi általános iskolai tanárt meg kvótázzátok föl legalább 30%-ra.(Ez azért is lyó lesz mert a férfi tanerők meg tudnák védeni a női tanerőket az eltérő kultúrájú kis csínytevőktől.)
Más irány, a hölgyeket az IT szakmák is kirekesztik, 10%- a hölgyek aránya. Tegyetek valamit.
Traktoroslány, malteroslány, bányászlány női kvóta maradjon 0%. (Akkor is, ha ezt nagyszüleitek, dédszüleitek >0 tartották helyesnek.)
Mert ti tudjátok a tutifrankót nem csak mondani, tenni is.

_most_ 2014.01.08. 13:44:58

az lenne a logikus, hogy ahány százaléka a lakosságnak nő, annyi százaléka legyen a képviselőknek is nő.

Muad\\\'Dib 2014.01.08. 13:47:32

@_most_:
Na ennek aztán a logikához hírből sincs semmi köze...

powerage 2014.01.08. 13:53:45

Gondolom a tisztelt szerző az olyan szakmák, mint kukás, kohász, szennyvíz-szerelő és társaik részére is szeretne kiharcolni egy 30%-os női kvótát, nem csak arra a kényelmes tutira, ami felé egyébként ő is próbál kacsintgatni...

Szánalmas.

Sírköves Slomó 2014.01.08. 13:57:58

@_most_: Ezt a zsidókra is ki kell terjeszteni, Numerus Clausus tv. a neve.

_most_ 2014.01.08. 13:58:00

@powerage: ezek a demagóg példák, annyira süt belőle a balkáni gondolkodás :D

smartdrive 2014.01.08. 13:58:30

@Sírköves Slomó: ha nők vezetnék a vállalatokat, még kőbaltát használnánk. ha az országokat, akkor pedig már

smartdrive 2014.01.08. 13:59:14

@_most_: persze hogy ez lenne, valamiért azonban a nők is férfiakra szavaznak. ők tudják, miért...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.08. 14:00:05

@Muad\\\'Dib: Egy túrót! Ez mindössze egy erősen vitatható állítás. Látom nálad még senki nem csapott az asztalra, különben ezt nem hinnéd annak.

@constantinus: A kvóta önbecsapás. A Kádár-rendszerben is ültek nők az országházban méghozzá emelt számban. És? Volt értelme?
Most a FIDESZ női tagozatának van értelme?
Semmi. Már a nők szempontjából. Mert néphülyítésnek mindkettő bevált.

Ami pedig a női pártot illeti. Mivel alkotmányjogilag és közjogilag Európa kb 1900 környékén húzott el mellettünk, és mi azóta csak helybetopizunk azt gondolom teljesen rendben van a 100 éves késés. Az még mindig +14 a tényleges lemaradáshoz képest. ;)

Megjegyzem közröhej, hogy a nemesi alkotmányunk haladóbb és liberálisabb volt, mint azóta szinte bármelyik. Azzal ugyanis az adott korban még a második helyen álltunk Európában...

_most_ 2014.01.08. 14:00:33

@Sírköves Slomó: jaja, nők ne vezessenek országot, már azt is túlzásnak tartom, hogy a nők autót vezethetnek :D

smartdrive 2014.01.08. 14:01:30

@wirth6: "A Davosi Világgazdasági Fórum alapító elnöke, Klaus Schwab elmondta: a nők helyzete és vezetésben elfoglalt helye egyértelmű összefüggést mutat az országok gazdasági teljesítőképességével."

persze, emrt inél gazdagabb egy ország, annál inkább megengedheti magának ezt a költséges hobbit

_most_ 2014.01.08. 14:04:41

@smartdrive: mondjuk nem vágom, hogy mitől lenne egy női vezető rosszabb, mint egy férfi, ügye példának okáért Magyarországot eddig férfi politikusok vezették és nézd meg hol tartunk, kétlem, hogy ezt ne tudná akár egy nő is utánuk csinálni :D

aeidennis 2014.01.08. 14:05:12

Jó ötlet a női kvóta. Javaslom kísérleti jelleggel vezessük be a kukásoknál, a szippantósoknál, a szénbányászok között, valamint a nehéziparban. Ha beválik lehet tovább gondolkodni. :)

Sírköves Slomó 2014.01.08. 14:05:56

@smartdrive: Ez a Schwab megint eladna nekünk valamit ami náluk ortodox zsidóknál tilos. A köreikben a nők olvasni sem tanulnak meg, még a csodálatos amerikai egyesült államokban sem, hanem úgy élnek mint az állatok. Igaz nagyon gondoskodók ha fiúgyermekükkel foglalkoznak.

Sándor Spiák 2014.01.08. 14:07:27

@_most_: Mi lesz a helyzet a bányász, traktoros, malteros, szippantós, kukás
szakmákban?

amon_re 2014.01.08. 14:12:41

OK, ne bántsuk már a nőket, mert az ugyanolyan nemi alapú, soviniszta megkülönböztetés, mint maga a cikk. Egyébként én tényleg nem értem, miért is ilyen alacsony a nők aránya a politikában? Van Magyarországon valamilyen vallási alapú előírás vagy egyéb elnyomás jellegű dolog a nőkre nézve, ami miatt nem választhatják ezt a pályát? Akkor az a 9% mégis hogyan? Ha van 9%, akkor az nem azt jelenti, hogy aki akar, annak meg van a lehetőség? Akkor miért a háborgás? (bocs a sok kérdésért, de én még nem vagyok felvilágosult :))

Sándor Spiák 2014.01.08. 14:15:29

@amon_re: Ugyanaz az oka, mint, hogy az IT szakmában is 10%- a nők aránya. Nem érdekli őket oszt' ennyi.

okoshka 2014.01.08. 14:15:54

Poénkodtok, hogy nyugaton a nők fel lennének háborodva ezekre a kommentekre, hogy ők miért ne lehetnének ugyanúgy szénbányászok meg kohászok. És hogy csak a társadalmi megrögzöttségek miatt nem mennek ilyen pályákra, így aztán azonnali hatállyal le kell rombolni ezeket.

Cariotis 2014.01.08. 14:17:19

@Sándor Spiák: Pedig ha egy not erdekel az IT, rogton folveszik barmelyiket biodiszletnek, pont ezert.

okoshka 2014.01.08. 14:21:57

@okoshka: "Poénkodtok, hogy" = "Poénkodtok, de"

belekotty 2014.01.08. 14:27:36

A fideszben csak az lehet képviselő, aki nem esik át a vak komondoron. Na ezért vannak ilyen kevesen.

belekotty 2014.01.08. 14:28:56

@Sírköves Slomó: Megvolt a mai napi zsidózásod nácikán, gondolom bele is élveztél a gatyódba.

Vlad Attila 2014.01.08. 14:48:09

Hol vannak a nők a politikában? Otthon. Otthon várják a büdös tahó tolvaj múltbarévedő férjüket, aki elvégzi a kenyérkereső munkát, és legtöbbjüknek sztem eszük ágában sincs cserélni az urával. hülye lenne. Én mindenesetre nem nagyon hallottam olyat az elmlt évtizedekben, hogy bármelyik polifeleség kikelt volna ura, párja, vőlegénye politikai tevékenysége, stílusa nézetei, nőkre vagy akár az emberekre hátrányos megnyilvánulásai miatt- talán az egy esztergomi eset kivétel - de lehet, hogy az se Aztán hol vannak még? Átesnek a vak komondoron, hogy aztán feleségül menjenek az őket részegen megcsapkodó párjukhoz, és hogy aztán megbékülve egy síparadicsomban forraltbort szürcsölve jókat röhögjenek az őket védő-féltó nőjogi aktivistákon.
Aztán ott van Weist Fannika akin én szintén nem látom a jeleit, hogy zavarná, hogy világszép biodíszlet a köztársasági elnök úr mögött. Nem folytatom.
Ezen az íráson nem nagyon érdemes pattogni, mert megdöbbentően alacsony színvonalú.
Számomra inkább az az érdekes, hogy egy nyilvánvalóan intelligens nő, miért ír le ilyeneket? Mert ennél nyilván értelmesebb amúgy, ha csak annyi esze lenne, amennyi ezen sorokból kisüt, akkor mezei NANE aktivistaként tengetné életét vhol.
Ránéz az ember ennek a sugárzó szépségű nőnek a képére, és kínosan érzi magát, mert nem akarja, hogy az illészoltáni tahóság jusson az eszébe, ugye, hogy ön lehetszép, de...már csak azért is, mert biztos okos, de akkor mire ez a blőd és demagóg és kb a fidesz rezsicsökevényes szintjét megütő szöveg? Vagy akkor ez a cél?

Amúgy meg valóban a kvóta látszatmegoldás.
Sajnos cenzus kéne, ha valódi demiokráciáról ábrándozunk, és nem csak annyit értünk rajta, hogy a tömegeket hogyan lehet félelmeik és egyéb zsigeri tulajdonságaik mentén ráncigálni jobbra-balra. Akkor talán több felvilágosult hölgy is markolhatná hazánk kormányrúdját.

2014.01.08. 14:50:57

Szeretném hinni,hogy a női politikusoktól szebb és jobb lenne a világ... De mitől lennének jobbak a magyar politikus asszonyok,mint a férfiak, erre lennék kíváncsi. Ugyanazt a levegőt szívjuk,ugyanabban a közegben szocializálódunk, aki sikerre vágyik,az bizony törtető lesz és mindent bevet ami ehhez szükséges. Lázár Jani helyett Lázár Juli lenne. És? Olvastam egykét dolgot a politikáról,annyi bizonyos,hogy jó idegrendszer és remek háttércsapat kell hozzá, ez itt nem igazán működik :)

Bambano 2014.01.08. 15:03:01

Ezt a posztot egy olyan nő írta, akinek a pártja állítólag 1/3-ad arányban fog nőket indítani a választásokon és amely párt a megalakulás óta csak egy dologgal foglalkozik, hogy kivel nem köt választási szövetséget.

következésképp ez egy képmutató és álságos poszt. bár szívem szerint az ilyenre nem ezt szoktam mondani, hanem azt, hogy marhaság.

Ja, és a családon belüli erőszak áldozatai között több a férfi, mint a nő. ha azzal kell kampányolni, hogy több nőtől a parlamentben csökkenne az erőszak, akkor kevesebb nőt kell a parlamentbe küldeni.

Bambano 2014.01.08. 15:10:07

@Vlad Attila: "Számomra inkább az az érdekes, hogy egy nyilvánvalóan intelligens nő, miért ír le ilyeneket?": mert már ő is beállt a sorba a férfiak közé.

A kvóta nem megoldás, az csak az alaptörvény megsértése lenne. A kérdés az, amire nem kaptunk még választ, hogy a nő választópolgárok miért pasikra szavaznak?

Egyébként volt már egy csomó nő a politikában, mire is jutottak?
- Selmeczy "Lockheed" Gabriella esete a kiflicsücsökkel meg a többivel
- Pelcznét is miért exportálták Brüsszelbe?
- Göncz Kinga is milyen új szeleket hozott a politikába a gólyafészek típusú fodrászereményen túl?
- "mert ha nők lennének, azzal foglalkoznának, hogy mi van az iskolákkal": ööööö milyen nemű is az, aki mostanában az iskolák dolgait intézi (másképp fogalmazva mostanában az oktatás legnagyobb ellensége)?? telefonos segítség: Rózsa a keresztneve, ami nem tipikus férfinév.
- a gazdaság is hogy söpör, még a pannon puma is elbujdokol szégyenében, mióta nem férfi van az nfm élén (hint: LászlóNÉÉÉÉ).

egyatlagosfelhasznalo 2014.01.08. 15:18:47

Minden kvótázás alapvetően antidemokratikus, akár származás, akár nemi hovatartozás vagy bármi más alapján állapítják meg. De ez állítólag marhára demokratikus meg toleranciás meg mittudoménmi. A liberálisoknál nagyobb nácikat még nem hordott a hátán a föld.

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2014.01.08. 15:19:49

"Mi az Együtt-PM-ben úgy gondoljuk, hogy a nőknek dolga van a politikában"
Hát, Zsuzsika, ízlelgetem ezt a mondatkezdést. Valaha úgy kezdődött, hogy: Mi a Fideszben, stb.stb. Na de fátylat reá!
Régen minden jobb volt :)
De, hogy releváljak is, szerintem az igen nagy tévedés, hogy erőltetitek ezt a "képviselőink egyharmada nő" dolgot. Felesleges.
Ha valaki értelmes, tettrekész, okos politikus, akkor tök mindegy hogy férfi vagy nő, helye van a Parlamentben. Viszont ebben az ostoba, begyöpösödött választópolgárral teli kis hazában a női képviselők mindenáron való eröltetése inkább vált ki ellenszenvet, mint szimpátiát.

nu pagagyí 2014.01.08. 15:30:32

Ha Wittner Máriára, vagy Selmeczi Gabriellára gondolok kiráz a hideg. Persze ezt férfi mutánsaikról is elmondhatom. Nem a végét kell szabályozni a dolgoknak, hanem a pártokon belül kell olyan helyzetet teremteni, ahol nem hülyül el sem a női, sem a férfi politkus, amíg jelöltségig küzdi fel magát. A mostani kvázi diktatúra, amely félművelt, semleges nemű, gombnyomagató képviselőket termelt, nem következett volna be, ha annak idején csak valóban demokratikus pártokat engedtek volna választáson indulni. Minden rendszer védi magát, a demokráciát is kellett volna.

getva 2014.01.08. 15:32:10

@B.B/alias B.B: lehet, hogy a szimpátiát egy kicsit erősítené, ha legalább jól néznének ki, akik indulnak. Mert azért egy Vadai Ágnes láttán nem az jut nekem mint begyöpösödött választópolgárprolinak eszembe, hogy csorgó nyállal rá és a pártjára szavazzak.
Az a gáz, hogy a jelenlegi gittegyletek közül egyedül a dzsobbikban vannak jó nők.
Javaslom Zsuzskáéknak, hogy ha tényleg akarnak valamit, szedjenek össze olyan Julia Tyimosenkó - kinézetű milfeket maguk köré.
Aztán meglátják, hogy megbocsájtjuk azt, ha semmihez nem ért vagy rettentően korrupt - feltéve persze, ha jó a segge.

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2014.01.08. 15:38:59

@getva:
Na jó, de egy milf esetében az sem árt, ha nem csak a segge jó, hanem a feje belsejében is található valami említésre méltó.
Például Selmeczi Gabinak egészen jó feneke volt, de már fiatalon olyan buta volt szegényke mint a tök. Azóta csak romlott, fenék terén is meg agy terén is.
A Jobbiknál tényleg egészen jó csajok vannak, kár hogy ők olyan népnemzeti ősanyák, azok meg nem gyantáztatnak.

Vlad Attila 2014.01.08. 15:42:08

..meg aztán, ahogy elnézem, hány nőt is érdekel pl ez a cikk is? 30%-os női kvótát a kommentekben is!

getva 2014.01.08. 15:47:49

@B.B/alias B.B: Ebben tévedsz. gyantáztatnak, és borotválják is.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2014.01.08. 15:49:37

"A nőknek, és a felvilágosult férfiaknak azonban az a fontos, hogy mi lesz holnap."

Örülök, hogy ezek szerint a felvilágosult férfiak azért elérhetik a nők által képviselt szellemi és erkölcsi magaslatokat. De mi a helyzet a nyilvánvalóan többségben lévő felvilágosulatlan férfiakkal? Az ő felemelésükre milyen javaslata van a szerzőnek? Hiszen több millió ilyen korrupt, állatias, destruktív lény él hazánkban, amíg az ő létezésük problémáját nem oldjuk meg valahogy, nem hajt ki európai virág a magyar ugaron!

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.01.08. 15:50:20

– És mi a véleményed a női egyenjogúságról?
– Nézd, ha szeretnének autómosóban dolgozni, az eke szarvát fogni, két bűnöző után rohangálni, akik épp kiraboltak egy italboltot, vagy kanálist pucolni, netán szeretnék mellbimbón lövetni magukat a hadseregben, én szíves-örömest maradok otthon, és mosogatok, vagy szedegetem a szöszt a szőnyegről.

nemjogasz 2014.01.08. 15:51:15

Hát lenyűgöző ez az okfejtés... Tehát a női politikusok jobbak, mert... mert csak. Aha. Esetleg valamiféle érv erre?
A politikus az csak politikus. A szakmája a hazudozás, a csalás, a maffiaszervezetben való részvétel, a kettős mérce, az uszítás. Mind úgy mocskos, ahogy van, mindegy, hogy nő vagy férfi...

baliY 2014.01.08. 15:55:31

Szerintem is jobb országban élnénk ha nők nagyobb arányban lennének politikusok. Mondom ezt férfiként. Azonban fentről beszabályozni a 30%-ot, na annak semmi értelme. Ha már feltétlenül fentről akartok beleszabályozni a rendszerbe, legalább kezdjétek kisebb százalékokkal, lépcsőzetesen. Legyen mondjuk a kezdőérték 15%. A papír ugyanis sokmindent elbír, de ha nincs reális alapja annak amit leírunk, akkor leírni sincs sok értelme.

getva 2014.01.08. 15:59:25

@B.B/alias B.B: Azért egy kicsit aggódom Zsuzsáért, valahogy az az érzésem, hogy nem igazán egyeztette ezt a többiekkel... Ha majd Teczár Szilárd megtalálja ezt a bejegyzést, csúnya világ lesz...

J.László 2014.01.08. 16:04:13

Ha több nő venne részt a politikában, elkerülhetetlenül kitörne a harmadik világháború.

J.László 2014.01.08. 16:07:22

"A nőknek, és a felvilágosult férfiaknak azonban az a fontos, hogy mi lesz holnap"

Ez a gyöngyszem kurvára tetszik.

Bambano 2014.01.08. 16:11:22

@J.László: ja, minden hónap végén :P :P :P

baliY 2014.01.08. 16:15:52

Azért rögtön az első bevezető gondolathoz annyit hozzátennék hogy a "múltba révedés" (PL: szegény csúnya Magyarországgal hogy kitoltak mindig régen, Mohács jaj de rossz volt és társai) alapvetően nem férfi v. női hanem általános sajátosság, és a történelemoktatást kéne fejleszteni hogy ez változzon. Csak így lehet elérni azt hogy végre ne "sírdogáljon" az átlagmagyar hanem végiggondolja hogy ha már ez a helyzet, akkor mit kéne jobban csinálni. (illetve végiggondolni azt hogy igenis, mi hibánk is ami történt) Ez egy olyan "hozzáállásbeli fejlődés" ami semmiképp sem fog egy női kvóta bevezetésével megváltozni. A pozícióharc résszel viszont egyetértek.

baliY 2014.01.08. 16:18:12

Azért rögtön az első bevezető gondolathoz annyit hozzátennék hogy a "múltba révedés" (PL: szegény csúnya Magyarországgal hogy kitoltak mindig régen, Mohács jaj de rossz volt és társai) alapvetően nem férfi v. női hanem általános sajátosság, és a történelemoktatást kéne fejleszteni hogy ez változzon. Csak így lehet elérni azt hogy végre ne "sírdogáljon" az átlagmagyar hanem végiggondolja hogy ha már ez a helyzet, akkor mit kéne jobban csinálni. (illetve végiggondolni azt hogy igenis, mi hibánk is ami történt) Ez egy olyan "hozzáállásbeli fejlődés" ami semmiképp sem fog egy női kvóta bevezetésével megváltozni. A pozícióharc résszel viszont egyetértek.

eßemfaßom meg áll 2014.01.08. 16:29:02

Na az ilyen fasságaitok miatt kell még a patás ördög seggszőrével is összebútoroznotok kedves posztoló kisasszony, hogy esélyetek legyen a parlament közelébe jutni.

J.László 2014.01.08. 16:32:45

Ingerszegény élete lehet dzregény Zsuzsának, ha a "férfijátszmák"-ról a Fidesz jut az eszébe.

J.László 2014.01.08. 16:33:19

@J.László:
szegény Zsuzsának, bocsánat

eßemfaßom meg áll 2014.01.08. 16:48:09

Ha már genetikai kvóta, akkor követelem hogy a haj és szemszín valamint mellméret (és hogy maria.blog.hu is örüljön, az egészséges, nemkilógó szeméremajak) is számítson bele az alkalmasságba, több szőke készemű nagymellű nőt a parlamentbe!

Szúnyog 2014.01.08. 17:19:10

@J.László: hehe :)
Egy ilyen felvilágosult nőnél az is lehet, hogy a férfijátszmák nem is érdeklik. :)

2014.01.08. 17:26:04

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): a Kádár érában a parlamentnek magának nem volt értelme. Részletkérdés, kik ültek ott.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.01.09. 08:51:01

@constantinus: Most sincs értelme a parlamentnek. És éppúgy lényegtelen kik ülnek ott.

Ugyanis a parlament nem független törvényalkotó szerv, hanem a mindenkori kormány Fejbólintó Jánosa.
A hatalmi ágak nem válnak el, és nem látják el egymás kontrollját.
Elég tán arra az egyre utalni, hogy noha parlamenti képviselők(?) választására készülünk, arról folyik a szó hogy ki legyen a miniszterelnökjelölt. Pedig ő egy másik hatalmi ághoz kéne tartozzon. Törvényalkotói programokról, területi képviseleti témákról kéne szólnia a jelöltek kampányának. Hallott bárki ilyesmit? Az egyetlen fő gumicsont a lista, meg a miniszterelnök-jelölt személye.

Ok. Fentiek valójában a FIDESZ érákra igazak lévén ott van személyi kultusz.
Az egyéb kormányzatoknál a helyzet fordított. Ott általában a miniszterelnök a fogja saját pártfrakciójának. Ilyenkor a szerep megfordul és a parlament kormányozni akar.

Ami viszont tény, és ez a törvényalkotói munka minőségén tökéletesen lemérhető, hogy a parlament soha nem a saját dolgát végzi, hanem folyamatos szereptévesztésben van.

szerintem is 2014.05.27. 07:08:31

"azok a nők, akik nem rendelkeznek kellő önmenedzselési képességgel ahhoz, hogy egy mindenki számára egyenlő feltételeket biztosító rendszerben önerőből a politikai élet szereplőjévé váljanak, valójában nem is alkalmasak arra, hogy politikával foglalkozzanak. Továbbá az a nőtársadalom, amely elfogadhatónak gondolja a kvótákban megtestesülő nemi diszkrimináció gondolatát, az nem is kellően érett a közéletben való részvételre."

A teljes cikk és kommentek:
www.ferfihang.hu/2013/11/11/noi-kvotat-akar-kizsarolni-az-egyutt-pm

Olyan képviselők, akik már bejutni is eleve nemi diszkrimináció útján akarnak, vajon mennyire képviselnék az egyenjogúságot és az esélyegyenlőséget, a nemi diszkrimináció mentességet?

virgo 2014.05.27. 09:17:27

@_most_:

Igen. Az aszfaltozó munkásoknál is.

Továbbá követelem, hogy a kéviselők 10%-a legyen balkezes.

st128 (törölt) 2014.05.27. 12:40:37

@_most_:
"mondjuk nem vágom, hogy mitől lenne egy női vezető rosszabb, mint egy férfi"

Nem az a kérdés, hogy rosszabb, hanem az, hogy mitől lenne jobb? Mi köze van az illető nemének a politikusi pályára való alkalmasságához? Miért kéne az illető alsójában turkálni ahhoz, hogy megállapítsuk, mennyire alkalmas politikai pályára?

Ha már a nemi arányokat nézünk, én meg azt is durván diszkriminatívnek tartom, hogy férfiként nem lehetek hostess, escort, szerető, HTB, stb. Rohadt társadalmi szokások.

Pedig én is szeretnék ilyen könnyen sok pénzt keresni a testemmel. Úgyhogy ezekben a tevékenységekben is kérünk kvótát a férfiaknak. Hiszen én is tudnám mutogatni magam, otthon ülésben is jó vagyok, már csak el kéne tartania valakinek. Mondjuk, egy jövőbeni, kvótával bejuttatott politikusasszony tökéletesen alkalmas lenne erre a feladatra.
süti beállítások módosítása