Fogd a pénzt és fuss! - avagy hova lett a sokezer milliárd Uniós támogatás?

2016. május 02. 22:32 - Szelényi Zsuzsanna

Magyarország az elmúlt hat évben történelmi léptékű forrásokhoz jutott az Európai Uniótól. A pénzbeli segítség az ország termelésének több mint 20 százalékát tette ki. Mégis, ha körbenézünk Magyarországon,   nem látjuk a lendületes fejlődést, nem látszik ennek a hatalmas pénzfolyamnak a hatása. Mi ennek az oka?

2016-ra Magyarország nem zárkózott fel a nyugathoz. Sőt, a távolság pl Ausztriához képest csak nőtt. De még a saját régiónkban is nálunk a legalacsonyabb a gazdasági fejlődés üteme. Miközben 2010 óta a lengyel GDP 15 százalékkal, a szlovák és a román 12 százalékkal nőtt, a magyar GDP csupán 8,8% százalékkal növekedett. Nem érjük el a régiós mezőny átlagát sem.

versenykepesseg_1.png

Bár Magyarország számos pontján épültek új utak, kockaköves terek, új középületek, továbbra is jelentősek a munkaerő-piaci problémák, nem javulnak a képzettségi mutatók, és folyamatosan nő a gyerekszegénység is. A magyar gazdaság versenyképessége a huszonkilencedikről a hatvanadik helyre esett vissza azóta, hogy az Európai Unió tagja lettünk!

Érdemes feltennünk a kérdést: hogyan lehetséges ez? Hova tűnt az a tengernyi pénz?

A válasz egyik fele az, hogy ebből élünk. Az uniós támogatások elköltése a gazdaságban keresletet teremt, ami pedig a magánszektor számára nagyobb jövedelmekben mutatkozik meg. Ez a jövedelem aztán újabb keresletet és jövedelmet hoz létre. Az EU-s pénzek által megnövelt GDP következtében a költségvetés is nagyobb adóbevételre tesz szert, ez pedig nagyobb költségvetési kiadásokat tesz lehetővé. Az uniós támogatások tehát beépültek a magyar gazdaságba, hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaság növekedik.

Másképpen fogalmazva: az uniós támogatás ma Magyarország számára elengedhetetlen. A gazdasági válság idején ez a pénztömeg mentőövet jelentett Magyarország számára az összeomlástól. Azóta pedig ennek hatására van egyáltalán gazdasági növekedés. De mi történt 2010 óta, mióta Orbán Viktor átvette az ország vezetését? Hiszen Magyarország kiemelkedően sok pénzt kapott az Uniós forrásokból.

 

transzferek_1.png

2011-óta a 6,8%-os teljes GDP-növekedésből 4 százalékpontot tett ki a kormányzati beruházás bővülése. Az elmúlt évben több elemző is kiszámolta, hogy az európai uniós támogatások hatását kiszűrve a magyar gazdaság növekedése 2010-2014 között rendkívül szerény, ha átlagosan nézzük, akkor lényegében nulla. Uniós pénzek nélkül tehát egy stagnáló, leszakadó ország képe rajzolódik ki előttünk. A felgyorsult EU-s támogatások nélkül a magyar gazdaság lényegében véve semmiféle növekedést nem tudott volna felmutatni, s megrekedtünk volna a 2009-es mélypont körüli szinten. Uniós támogatás nélkül a magyar gazdaság nem áll meg a lábán. Ezt a mai parlamenti vitában Lázár János is elismerte. Az Orbán-rezsim gazdaságpolitikája nem sikertörténet, hanem egy óriási kudarc. 

Fogd a pénzt és fuss!

Ennek fő oka, hogy az Orbán-kormány egyetlen szempontnak rendelte alá az uniós támogatásokat: fogd a pénzt és fuss! Orbán célja az volt, hogy minél gyorsabban, minél több támogatást hívjunk le, illetve minél gyorsabban költsük el, jó nagy léptékben gigaberuházásokra, ha kell, ha nem. Erről szólt az elmúlt hat év.

Hogy ez hova vezetett? A budapesti Korrupció Kutató Intézet (CRCB) hatalmas mennyiségű adatot feldolgozó kutatásából kiolvasható, hogy a gyorsan, tervezés nélkül lezavart, sokszor kiemelt kormányzati projektként, versenyzés nélkül kezelt projektek perverz hatást gyakoroltak a magyar gazdaságra.

crcb1_1.GIF

A közbeszerzések perverz hatásaként csökkent a verseny, egyre nőtt a túlárazás azaz a lopás kockázata, és épp az  innováció, a kutatási-fejlesztési projektek . maradtak ki a rendszerből. Az Orbán-rendszer kapzsisága és korruptsága az uniós pénzek segítségével egy torz gazdasági rendszert hozott létre. Pont az ellenkezője történt annak, aminek a csatlakozást követően történnie kellett volna.

A kormány elherdálta a lehetőséget, hogy a magyar gazdaságot természetes módon erősítse. A tartós stabilitást és fejlődést megalapozó innováció helyett a gyors és felelőtlen pénzelköltést és járadékvadászatot ösztönözte. Vannak olyan területek, ahol a beruházások kétszeres, sőt, háromszoros áron folytak!

crcb2_1.GIF

Mohó politikusok és a könnyű pénz mámorában élő, a kormánypolitikusokhoz dörgölőző vállalkozók ideje volt az elmúlt hat év. Ha máról holnapra megszűnnének az uniós támogatások, akkor kiderülne, hogy pár autópályával megközelíthető kastélyon kívül Magyarországnak nem sok maradt. Orbán Viktor az unió pénze nélkül képtelen lenne egyben tartani a költségvetést és saját klientúráját is. Ezt a kormányt, az Orbán-vezette országot az uniós adófizetők cipelik a vállukon.

Lehetne ezt máshogy is. A mai pazarlást fel kellene számolni, hogy holnapra is maradjon forrás Magyarországnak, amiből fejlődhetünk és növekedhetünk. Ahhoz azonban, hogy az uniós pénzek hatásaiból holnapra is maradjon, egészen máshogy kellene gondolkodnunk.

Először is, a hosszú távú fejlesztéseket gondosan meg kell tervezni. Azokhoz a legjobb partnereket kell kiválasztani, méghozzá versenyben. Sietségre semmi ok nincs, hacsak nem az, hogy kiemeltnek nevezett titkosított projektekhez megint azok a járadékvadász luxuskuncsaftok jussanak hozzá, akik semmit nem tesznek le Magyarország asztalára.  

Másodszor is: tanulás, képzés, kutatás, innováció – ez kell, hogy az uniós pénzek célja legyen.

Harmadszor, mindent az emberek szeme előtt kell intézni. Legyen nyilvános az összes létező pályázat és nyertes szerződés minden részlete! Azoknak, akik az ország jövőjét építik az Európai Unió pénzéből, nem kell titkolózniuk. Lássuk, hogy hasznosítják a magyar emberek jövője érdekében azt a pénzt, amelyet az osztrák és holland polgárok adójából kap Magyarország!

Tervezés, nyilvánosság, nyitottság, együttműködés – erre kell építeni az új Magyarország fejlesztés- és gazdaságpolitikáját. Ha nem így lesz, ha a politikai zsákmányszerzés folytatódik, akkor Magyarország végleg eljátszik egy történelmi lehetőséget.

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr488681026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadi3 2016.05.03. 11:36:27

@BircaHang Média szerkesztősége: Az agyadat meg a Fidesz szívta ki, ott van náluk. Csak azt nem látod, amit nem akarsz látni, nevezetesen a fától az erdőt.

Zoltán Farkas 2016.05.03. 11:38:51

@BircaHang Média szerkesztősége: hát nem Brüsszelben van, sokkal inkább Felcsúton, meg jó kezekben Mészáros&Co

2016.05.03. 11:58:03

Nagyon jó lenne, ha ezt a cikket elsajátítanák a politikusok.

röf 2016.05.03. 11:58:05

"A kormány gazdaságpolitikája nem sikertörténet, hanem egy óriási kudarc."
Gondolom ezeket a blogokat magatoknak és a hasonszőrűeknek írjátok, s a mély depresszió közepette időnként író-olvasó találkozókon egymásnak fölolvassátok.

Karipapa01 2016.05.03. 12:07:47

@BircaHang Média szerkesztősége: Brüsszel a pénzt nem elvette, hanem ADTA! Te valamit nagyon benéztél!

Billy Pilgrim 2016.05.03. 12:23:40

@BircaHang Média szerkesztősége: Csak nagyon módjával követem a blog.hu-n megjelenő írásokat, de elég vicces, hogy az összes polblog összes kommentszekciójában ott vitézkedsz már a poszt megjelenését követő 5. perctől. Ennyire nincs életed? Munkád? Hobbijaid, szeretteid? Te tényleg egész álló nap csak a szemellenzős őrületedet terjeszted?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.03. 12:27:34

@Billy Pilgrim:

Az utóbbi időben keveset kommentelek, mert más elfoltságaimra szánok több időt. Most viszont ezt a cikket lényegesnek láttam, ezért tiszteltem meg kommentemmel.

Muzsikok közt 2016.05.03. 12:31:57

Mi lenne ha sikeres lenne? 3x3 harmad?

Kínosak vagytok

Netuddki. 2016.05.03. 12:44:28

Zsu! Ugye ez valami költői kérdés akart lenni?
Mé' a szaroslőrinc szerinted miből vásárolta fel a fél országot? Ez csak 1 példa, de vannak sajna dögivel hasonló fideszközeli olihargák.

Netuddki. 2016.05.03. 12:46:50

@röf: Fidesztroll (ha az vagy és nem egy úgynevezett ellenzéki provokátor), ha nem tetszik húzzál a viktor.hu-ra! Probléma megoldva, és még itt se zavarod a légkört.

BobAlice 2016.05.03. 12:48:26

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez egy hazaáruló kormány, amely szándékosan éli fel a jövőnket. Mindennél fontosabb, hogy ez a kártékony társaság örökre eltűnjön a közéletből.

Netuddki. 2016.05.03. 12:50:11

"Lehetne ezt máshogy is."

Persze, ha az úgynevezett ellenzék nem kvaterkázna a tolvaj, bűnöző fideszesekkel, legitimálva a "hatalmukat" a pénzcsap fölött. Már régen rájuk lett volna borítva az asztal.

2006-ban a vitya nem volt szívbajos amikor a kopaszokat kiküldte felgyújtani fél Pestet. Pedig az akkori botrány meg sem közelítette azt amit a fidesz most csinál.

konrada 2016.05.03. 13:01:06

...azért érdemes megvizsgálni, hogy a versenyképességi pontozásban mennyit súlyoznak a szubjektiv politikai szempontok, és mennyit a valóban számszerűsíthető gazdaságiak....

...azán el lehet gondolkodni, miért is ilyen magas a manipulativ rész egy olyan listán, aminek a tényekrőkl kéne szólni....

sas70 2016.05.03. 13:12:32

@röf: Ezeket a fidesz írja, csak az MTVA ezekről nem számol be, mert ők csak jót írják meg. Az ilyet hívják, kormány propagandának.

BobAlice 2016.05.03. 13:28:38

@konrada: A régióban szarul állunk bármilyen objektív mérce alapján. Lecsúsztunk Románia és Bulgária mellé, de Románia felzárkózik. Horvátország és Szerbia már megelőzött. A legnyomorúságosabb régiók számában is a listaelsők vagyunk Romániával és Bulgáriával.
A kilátások pedig elég lesújtóak. Strukturális munkaerőhiány, kivándorlás, sok képzetlen és inaktív, növelhetetlen adók. Innovációra esély sincs. Orbán terve, hogy a bérszínvonal és az oktatás leszüllyesztésével majd idejönnek a gyártók, mint Kínába meg Indiába nem fog bejönni, mert a robotizálás a jövő, a gyártók visszamennek az anyaországba. Ezt bizony legalább 50 évre elcseszték a fideszkomcsik.

MSZP Afrika Korps 2016.05.03. 13:49:56

@Tronald Dump: hát mátyás király óta nem volt itt mynkaerőhiány, 0 infláció meg 1%kamat, de szerencsére a ballibák elmagyarázzák h ez tulképp rossz és ők pont tuggyák hogy kő csinálni

Persze, sok sikert csúcsbalfaszok!

BobAlice 2016.05.03. 14:16:15

@MSZP Afrika Korps: Nem tudom, hogy mit magyaráznak el a ballibák, ők legfeljebb neked jelentenek valamit.
Strukturális munkaerőhiány = egyszerre munkanélküliség és munkaerőhiány. Ez a legszarabb lehetőség.
0% infláció és alacsony kamat, akárcsak a régió többi országában és az EU-ban. Ehhez semmi közük a fideszkomcsiknak.

konrada 2016.05.03. 14:30:52

@Tronald Dump:
... s mitől lett az?

Nehogy már elmagyarázd, hogy attól van, hogy a zorbánék 2010 őszén nem terelték be a cigánygyerekeket a szakmunkásba, illetve a büfészakosokat nem hívták vissza a mérnöki karra...;))

Kivándorlás: valóban gond. De azt tudod-e, hogy népességarányosan az összes általad felsorolt, de még a felsorolásból kimaradt Szlovákiában is nagyobb?? Szóval ezt is ki lehet húzni a zorbánkormányspecifikus hibalistáról...

konrada 2016.05.03. 14:33:54

@Tronald Dump:
Ez utóbbban igazad van.

...viszont amikor jóval magasabb volt az infláció, meg a kamat, mint a régió többi országában, ahhoz meg nagyon sok közük volt az utódpárt kormányzásának...

...így már az is eredmény, ha legalább nem lógunk ki...

Netuddki. 2016.05.03. 14:38:57

@Tronald Dump: Apropó Horvátország. Állítólag ők se állnak valami fényesen, mégis drágult a kuna a forinthoz képest. Magyarország jobban teljesít?

BobAlice 2016.05.03. 14:44:21

@konrada: Szlovákiában csak 0.04.
De nem én ragaszkodom hozzá, hogy országokat hasonlítgassunk, nem állítom, hogy kizárólag a kormányzáson múlik a kivándorlás. Van aki csak nevesebb egyetemen akar tanulni, mert már megteheti, van aki nyelvet akar tanulni, vagy csak kalandot. De van egy trend, hogy emberek jobb híján, egzisztenciális okokból mennek külföldre. Van, aki haza akar jönni külföldi biztos állásból, de itthon bizonytalanság várja. Van, aki hazajön, nem talál munkát és szomorúan visszamegy.

Az ezek mögött álló okok egyértelműek, várjuk, hogy történjen előrelépés. Pl a kiszámíthatatlanságra vonatkozó nemzetközi kritikákra mintha süket lenne az kormány, pedig a hitelminősítők emiatt nem változtatnak a besorolásunkon. A változásra a kormány hozzáállásának alapvető változására van szükség. Spontán ötletelés, ad hoc törvények helyett nyilvános és részletes stratégiára.

konrada 2016.05.03. 15:01:34

@Tronald Dump:
De mi a 0.04.???
A kivándorlók biztosan nem, mert hivatalosan is 150 ezer 5 év alatt, ami %-arányban 3% felett van,ami speciel több, mint ugyanezen metódus szerint számolt magyar adat....

....ezért írtam azt, hogy amit írsz, az igaz, de az össze keleti EU-sországra...

konrada 2016.05.03. 15:04:41

@Tibi !:
...hát tény, hogy nagy sz.pás egy külpiacból élő gazdaságnak, ha a fizetőeszköze felértékelődik, mert nem biztos, hogy megfizetik az emiatt emelkedő árait...

BobAlice 2016.05.03. 15:30:06

@konrada: Összekevertem az adatokat is és a blogkomment szekciókat is, már máshol is szóba került.

stats.oecd.org -on 2013-ig vannak fent migrációs statisztikák. A különféle országokban 2013-ban regisztrált adott nemzetiségű bevándorlók számát osztottam el az anyaország népességszámával. Így a következő számok jöttek ki:

Magyarország: 0.009785531
Lengyelország: 0.007571675
Szlovákia: 0.006544929

Ha találok 2015-öst, kiszámolom arra is.

alfacharlybravo 2016.05.03. 17:19:03

Éppen átsétáltam a Keleti pályaudvar ellőtt és megjegyeztem, hogy milyen szép lett és hogy a város is mennyit fejlődött a Demsszky óta, ugyan ez csak kozmetikázás amúgy szörnyű.

röf 2016.05.03. 20:00:18

@Tibi !:
Tessék jobban vicsorogni... ez így kevés lesz... :)
Majom.

Karipapa01 2016.05.03. 22:31:08

Ezt írtam: "@BircaHang Média szerkesztősége: Brüsszel a pénzt nem elvette, hanem ADTA! Te valamit nagyon benéztél!"
Ezt a választ kaptam: "@Karipapa01: Nem éppen."
Nos Kedves birkahang, te kb. ennyit érsz! A lépcsőházzal szembeni akácfa is kommunikációképesebb! Te csak azért vagy itt, hogy a szerveren foglald a tárhelyet! Ha úgy vesszük, ez is egy fontos dolog...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.04. 06:00:45

@Karipapa01:

Nézd meg mennyi profitot síbolnak ki az országból a "befektetők", s meglátod: gyarmati modell ez. Amíg ezt nem nézed meg, nincs miről beszélni.

Karipapa01 2016.05.05. 10:18:36

@BircaHang Média szerkesztősége: mi az, hogy "profitot síbolnak ki " ? Tudod te mit jelent az, hogy BEFEKTETÉS? Mit gondolsz, mi a fenének ölné bele és kockáztatná a pénzét valaki egy vállalkozásba, ha nem lenne az övé a profit? És mégis mi a fenét csinálna a profittal? Ami azért van, hogy a befektető zsebre tegye. És mitől gyarmati a modell? Hol van itt német, vagy angol közigazgatás? Azt hiszem, a saját szavaiddal válaszolok: "Amíg ezt nem nézed meg, nincs miről beszélni."

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.05. 10:30:14

@Karipapa01:

S szerinted mindez jó? Miért kellene a magyar embernek tapsolnia, hogy munkája eredménye külföldre kerül?

Karipapa01 2016.05.05. 10:46:18

@BircaHang Média szerkesztősége: Mi mire jó? Milyen munkája eredménye? Ha alkalmazott, a fizetése nem kerül külföldre csak ha kiviszi. Gondolkodj egy kicsit! Ha lenne ezer euród és vásárolnál belőle FIAT-részvényt mit kezdenél a profitoddal?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.05. 10:48:54

@Karipapa01:

Ha egy ország gazdaságának haszna zömében külföldre kerül, az szerinted jó az illető országnak?

Karipapa01 2016.05.05. 10:55:12

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem jó, de visszakérdezem: mennyire jó egy országnak, ha a gazdasági haszon nagy részét külföldi befektetők állítják elő? Ugyan a profitját kiviszi, de a költségei itt maradnak, tehát az ország mindenképpen profitál.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.05. 11:02:19

@Karipapa01:

A semminél természetesen jobb ez, de ne a semmihez hasonlítsunk, ha lehet.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.05. 11:03:32

@Karipapa01:

"a költségei itt maradnak"

Hozzáteszem: ez sem igaz. Nincs olyan tőkés a világon, aki ne hárítaná át költségei jelentős részét az államra.

Karipapa01 2016.05.05. 11:13:56

@BircaHang Média szerkesztősége: Milyen költséget tud áthárítani? Példát!
süti beállítások módosítása