"A sötét, az nagyon rossz" Félelem és erőszak nélkül szeretnék élni

2014. december 12. 22:50 - Szelényi Zsuzsanna

 

"Nem akartam, hogy a gyerekek olyanok legyenek mint az apjuk. Ezért kellett eljönnünk. - "Én már bármit kibírok, de a gyerekek nagyon sokat szenvedtek." - "Itt nagyon jó, sosem kaptunk még életünkben ennyi segítséget" -" Be voltunk zárva, a bolton kívül sehova sem mehettem évek óta, a gyerekeket orvoshoz sem vihettem".- "Talán lesz egyszer egy nyugodt karácsonyunk".- "Félünk. Nem tudom még mi lesz velünk, itt csak egy hónapig maradhatunk". "Azt szeretném, ha nem látnának a gyerekek többet sírni" - mondja Juli. Ő több hetes titkos készülődés után három napja menekült el otthonról a gyerekeivel. "Nem bírtam tovább. Végül elmentem a családsegítőhöz. Persze, mindenki tudja a faluban, hogy mi van nálunk, de végül is nekem kellett lépni".

felelem_4.jpg

Bátor nők, akik hosszú évek után képesek voltak kitörni egy bántalmazó kapcsolatból és csodálatos, elkötelezett emberek az Ökumenikus Sefélyszervezetnél akik mellettük állnak és védelmezik őket. Velük találkoztam ma egy tágas, barátságos családi házban. Egy titkos menedékházban, ahol családi erőszak elől menekülő gyerekek és nők találnak átmeneti otthont, védelmet és teljeskörű segítséget.  "A sötét, az nagyon rossz" - mondja Peti, egy hároméves kisfiú ... torokszorító. De ma épp ragyogóan süt a nap.

A segélyszervezet krízisközpontokat koordináló vezetője szerint a menedékházak és a jogszabályok 2005 óta sokat javultak, de még mindig nagyon nehéz a munka. Gyakori a küzdelem a rendőrséggel, hosszú és megalázó a bírósági folyamat, többnyire válás a bántalmazótól és nyomasztó a hátrahagyott közösség elutasítása. Mindez az évek alatt kizsigerelt nők számára óriási érzelmi kihívást jelent. "Mire idekerülnek, sok-sok év után teljesen kiürülnek az energiatartalékaik. Ezzel a kétségbeesett lépéssel egy hosszú és nehéz úton indulnak el, de talán reményteljes utat választanak. Ebben próbálunk segíteni nekik. Hogy végig tudják csinálni és új életet tudjanak kezdeni. Mindent megér nekünk, amikor látjuk, hogy egy nő talpraáll, munkát vállal, egy évekig némaságba burkolózó, szorongó gyerek egyszer csak beszélni kezd" - "Amíg azonban az előítéletek ilyen erősek a bánalmazottakkal szemben, és még a rendőrség is olyan kínosan sztereotíp filmet készít, amely az áldozatokat teszi felelőssé a bántalmazás miatt - nos, így nehezen lehet előrelépni. 

hia_veddeszre_main_page_image.jpg

Ez a magyarországi gyakorlat teljesen szembemegy a nemzetközi egyezményekkel, amelyek az erőszak minden formáját: testi, lelki, gazdasági kizsákmányolást elítélnek, és kimondják, hogy semmiféle erőszak, a családon belüli erőszak sem maradhat következmények nélkül. A bántalmazott nők többsége ma Magyarországon azonban nem fordul bírósághoz bántalmazás miatt, mert nem bíznak az igazságszolgáltatás pártatlanságában.

Egyszerűen csak élni szeretnének és ép életet kínálni a gyerekeiknek.

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról az erőszak megelőzését, a bántalmazottak hatékony védelmét és a bántalmazók büntetését tűzi ki célul. A magyar parlamentnek ratifikálnia kell az egyezményt mielőbb. Ezt kezdeményezem most a parlamentben. Az ellenzéki pártok képviselői már mind aláírták a kezdeményezésemet, már csak a Fideszre várunk. Óriásit lépnénk előre, ha ez megvalósulna.

istambul_convention.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr686978897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása