Lúgos orvos pere: ez is a hatalomról szól

2017. február 23. 11:16 - Szelényi Zsuzsanna

Két hónappal ezelőtt ismerkedtem meg Erikával, a bátor nővel, akinek az erőszak-ügye hónapok óta a teljes magyar nyilvánosság előtt zajlik. Erika a szerencsének, illetve odafigyelő munkatársainak köszönheti az életét, amelyet egy brutális szexuális erőszak kis híján kioltott. A vádlott B. Krisztián, volt kórházigazgató büntetőügye, az úgynevezett lúgos orvos pere, holnap folytatódik. Az ügyészség és a sértett ügyvédje másodfokon súlyosbítani szeretné az ítéletet, ugyanis mára számos bizonyíték állt elő, amely arra utal, hogy Dr. B. Krisztián nem csupán megcsonkította volt szeretőjét, de azzal is tisztában volt, hogy az belehalhat a sérülésébe. A férfit első fokon mindössze négy év börtönbüntetésre ítélték és öt évre eltiltották orvosi hivatásától.  

Dr. B Krisztián ügye alapeset a nők elleni erőszak ügyekben, ugyanis azt a tévhitet cáfolja, hogy a nők illetve a családon belüli erőszak a képzettséggel illetve a társadalmi státusszal csökken. A helyzet azonban az, hogy a nők elleni erőszak nem státuszfüggő. A méltóságában sértett orvosigazgató, miközben nappal gyógyító tevékenységet végez, esténként, heteken keresztül sunyi bűntettet tervez arról, hogyan kábítja el és csonkítja meg volt szeretőjét, álarcban, felismerhetetlenül. Könnyen lehet, hogy feleségét és a gyerekeit is bántalmazta.

A nők elleni erőszak természetrajzához hozzátartozik, hogy a bántalmazó férfiak nem születnek bántalmazónak. Éppen csak azt nem bírják elviselni, ha a hozzájuk tartozó nő véleményt formál, akarata van, önálló. A dolog sosem bántalmazással kezdődik. Először csak hülyézés, a megalázás megy mások előtt. Aztán az, hogy a férfi korlátozza a nőt a pénzkezelésben, az otthontól töltött idő eltöltésében. Később kiabálás, megalázás a gyerekek előtt – szóbeli erőszak. Lealacsonyítás és fenyegetés. A fizikai bántalmazás szinte mindig csak évek múltán következik. Addig pedig csak növekszik a mindennapos megaláztatás, a titok, a félelem. A nők elleni erőszak a lappangó félelemre épít, mert valójában a hatalomról szól. Ha félsz tőlem, akkor hatalmam van feletted. Ha félsz, akkor végleg elszáll az önbizalmad maradéka is.

A nők elleni erőszak nemcsak nőkről és a férfiakról szól, hanem mint minden erőszak, végső soron a hatalom gyakorlásáról. Nem a státusszal függ össze, hanem az önbizalommal, az önértékeléssel. Azzal, hogy képesek vagyunk-e partnerként tekinteni egymásra, férfiak a nőkre, a politikai hatalmat gyakorlók az emberekre.

Mindez nagyon is a mai Magyarországról szól. Sokan vannak, akik a lappangó félelem országában úgy csinálnak, mintha minden rendben lenne, miközben újabb és újabb megaláztatásokat hoznak létre, mások meg tűrnek el. Minden hatalom gyakorlása erről szól: félsz tőlem, tehát azt csinálhatok veled, amit akarok. Ha nem félsz, akkor álcázva és annál erőszakosabban lépek fel ellened. Pont, mint a lúgos orvos, aki azt hitte, orvosként, férfiként bármit megengedhet magának.

 

A lappangó félelem kegyetlenebb, mint a nyílt erőszak, mert kimeríti a lelket és felőrli a cselekvés képességét. Ezért kell küzdenünk ellene. A nők elleni és családon belüli erőszak ellen a négy fal között és az ország házában is.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr2012284691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.24. 00:35:31

Ne tegyünk úgy, mintha a nők nem követnének el legalább annyi erőszakot a partnerük ellen, mint a férfiak. Sőt!
Csak férfiként senki se szalad a nyilvánosság elé azzal, hogy őt megpofozta a felesége vagy idegroncsot csinált belőle a barátnője. A hatalommal való brutális visszaélés, a másik irányítása, életének minden mozzanatának kontrollja sajnos a nőkre legalább annyira jellemző, mint a férfiakra. Sőt! Nem véletlenül rettegnem a nők is inkább női főnök alatt dolgozni, és emlékeim szerint ha az egyetemen az oktatói állomány női tagjai voltak a vizsgáztatók, ott hisztérikus, hatalommal visszaélő, packázó, rapszodikus, idegtépő, stresszes, személyeskedő, kiszámíthatatlan vizsgáztatás folyt. Pláne ha az illető nő fiatal volt, de csúnyácska, tehát nem volt, aki kikormolja vagy öregecskedő, aszott méhű, akinek már harangoztak. Az iyenek egyszerűen kezelhetetlenek és még egy formális, egyetemi közegben se képesek emberként viselkedni.

A csecsemők ellen elkövetett gyomorforgatóan kegyetlen gyilkosságok (kerti budiba dobás, ahol a rotható székletben, vizeletben fullad meg, sütőben elevenen megsütés, fagyasztóba élve betevés, száj betömése ruhadarabokkal stb.) elkövetői szinte kizárólag nők.

Helyszíni zsemle 2017.02.24. 02:30:54

Szerintem hibas es nem is kene hasznalni azt a kifejezest, hogy nok elleni eroszak, mert alaptalanul mentegeti a noket, es a mostansag divatos altalanos FERFIGYULOLETHEZ vezet.
Nincs ilyen, az a no, akit rongya vernek, az pont ugyan olyan hibas, mint aki megveri, ezert ezt nem szabadna kihangsulyozni, hogy nok elleni eroszak. Az aki benne marad egy ilyen verekedos kapcsolatban, es az elso lekezelo arrogans megnyivanulas utan nem hagyja abba a kapcsolatot, az magara vessen, es ne sirjon az eroszakos ferfiakrol.
Nem fogadom el azt, hogy ezt nem lehet elore tudni, mert az eroszakos viselkedes, egy ember hangjaban, mozdulataiban, szemvillanasaban benne van, kb megismerkedes 10. perceben ez nyilvanvalo.
Szoval az emberek ezt maguknak valasszak, sajat feleloseguk, ezt kene kihangsulyozni.
A lugos tamadasbol meg folleg nem kene altalanositani, mert akarki tette, nyilvanvaloan nagyon sulyos elmebetegseg all a hatterben, ami azert tenyleg nem altalanos.

fidesz maszop dk egykutya 2017.02.24. 10:17:58

Hát igen, lehetséges, hogy a nők elleni erőszak hiedelmében is a reklám játszik főszerepet. Ugye hányszor halljuk, hogy "minden férfi disznó, csak szexet akar" meg hogy megbízhatatlan. Furcsa módo a környezetemben azt látom, hogy a nők szoktak félrelépni, vagy csak úgy magyarázat nélkül otthagyni a férfit.
A különbség annyi, hogy a nők világgá kürtölik ha átvágták őket, míg a férfiak szégyenükben magukban tartják. Hasonló az erőszakkal, mert a nők nem csinálnak monoklit a férfinak, csak simán pofozzák, és verbális erőszakot használnak.

Mellesleg a nők rajonganak a nagyarcú alfahímekért, aki ezért biztosra vehető hogy összevissza csalja őket, és időnként meg is csapkodja "de azért ő szereeet"...

Almandin 2017.03.03. 00:17:41

Szerintem tévedés, hogy a bántalmazók nem születetten azok. Egy részükre valóban igaz lehet ez a tétel, de ha a bántalmazó pszichopata, ami elég gyakori, akkor már eleve úgy jött a világra. Az ilyen ember nevelhetetlen, nem véletlen, hogy a bűnözők közt nagyon sok a pszichopata.

Alexandra_87 2017.03.13. 16:57:10

www.borsonline.hu/aktualis/garazdasagert-iteltek-el-a-kepviselot/126324

Az Együtt miért támogat egy ilyen embert?

Mi a véleménye erről?
süti beállítások módosítása