A NATO újraéledése

2016. július 08. 00:59 - Szelényi Zsuzsanna

Miért fontos nekünk a varsói NATO-csúcs?

nato_1.jpgA ma kezdődő varsói NATO-csúcstalálkozó több szempontból kifejezetten fontos nekünk, magyaroknak és egyúttal fordulópont is a NATO fejlődésében. A két évvel ezelőtti csúcs óta keletről és dél felől is súlyos biztonsági kihívásokkal szembesült az Észak Atlanti Szerződés Szervezete.

A kard, ha életlen

Európa biztonságának meggyengülését több tényező eredményezte. Egyfelől Oroszország ukrajnai konfliktusa jelent biztonsági fenyegetést, de aláássa az Unió egységét az elmúlt években felerősödött orosz eredetű dezinformációs és destabilizáló műveletek sora is. Másfelől az Európa déli határain felbukkanó menekült-hullám nyomás egy korábban ismeretlen helyzetbe hozta Európát. A közel-keleti és afrikai háborús konfliktusok hatásai és Oroszország tevékenysége a Közel-Keleten váratlan folyamatokat indított el, amelyekre nem készült fel a szövetség. A problémahalmazt csak fokozta a múlt heti Brexit; Európa politikai elbizonytalanodása ugyanis önmagában is biztonsági kockázatot jelent. Éppen az elbizonytalanodás az, amelyet Putyin Oroszországa akar. A varsói csúcstalálkozónak egyértelmű és határozott döntéseket kell hoznia annak érdekében, hogy ezekkel a kihívásokkal megbírkózzon és a szervezet visszaállítsa (valamikor jól működő) elrettentő erejét. 

Oroszország: a növekvő probléma

A NATO a rendszerváltás után alapvetően együttműködő politikát alakított ki Oroszországgal, de az újjáéledt orosz revizionista politia új helyzetet teremtett. A konfliktus élezése Oroszországgal nyilvánvalóan nem lehet cél, ugyanakkor az orosz katonai erő elrettentése kulcsfeladat, leginkább ott, ahol Oroszország fizikai közelsége a legjelentősebb veszélyt jelenti: a Baltikumban, Lengyelországban és Romániában. A mai NATO-csúcs egyik legjelentősebb eredménye az, hogy a NATO többezer főnyi többnemzetiségű harcoló csapatot vezényel ezekbe az országokba, és hadgyakorlat-sorozat is kezdődik. Ennek fontos eleme, hogy Magyarország a visegrádi országokkal közösen szervezett haderőt küld a térségbe.

Lépnie kell a NATO-nak az orosz dezinformációs propaganda megállítása érdekében is. Az elmúlt évek során Európa-szerte elszaporodtak a beazonosíthatatlan eredetű internetes portálok, a sok ezres trollcsapatok, amelyek a menekültválsággal kapcsolatban vagy az Egyesült Államokról az orosz propagandát harsogják. Az elmált évben csak Magyarországon többszáz ilyen internetes pontot azonosított be az Átlátszó tényfeltáró újság.

Az Oroszországgal szembeni felkészülés része, hogy a NATO a semleges Svédországgal és Finnországgal is szerződést kötött. Az északi országok kulcsszerepet játszanak a Baltikum védelmében, ezért Varsóban is megjelennek a tárgyalóasztal körül.

nato_3.jpg

Kiber fenyegetések a nyugat ellen

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre nő egy lehetséges kibertámadás kockázata. Ukrajnát tavaly már érte kibertámadás, melynek eredményeképpen sokszázezer ember hosszú ideig áram nélkül maradt. A stratégiai intézmények elleni kibertámadás háborús támadásként értelmez a NATO, mert egy ilyen támadásnak teljesen kiszámíthatatlan hatásai is lehetnek, amelyek emberéleteket követelhetnek. A kibertámadás ellen mindenekelőtt technológiai kapacitásfejlesztéssel kell védekeznie a NATO-nak. Kibertámadás terrorcselekményként is számba jöhet, de egyre több országnak, például Kínának vagy Észak-Koreának is lehetnek precíziós, kifinomult a külvilág által nem ismert technológiái.

Migráció: mindenkinek részt kell vennie

A déli menekültáradat Európa határvidékein a Földközi tengeren keresztül mindenekelőtt Görögországot és Olaszországot sújtja, de az Unióba beáramló menekült tömegek ellenárzés nélkül a célországok számára is kockázatot jelentenek. A határőrizet megerősítése érdekében a görög és török partok között 2016 áprilisa óta cirkálnak NATO hadihajói, amelyek az embercsempészek hálózatainak kiiktatása révén jelentős mértékben hozzájárultak, hogy a Törökország felől érkező menekültnyomás hatalmas mértékben csökkent. A Földközi tenger ellenőrzése közös európai biztonsági érdek. A keleti határok megerősítéséhez hasonlóan a Földközi tenger védelmében is minden NATO-tagországnak részt kell vennie, csak így várható ugyanis, hogy a déli országok is segítsenek, amikor esetleg a visegrádi országokat éri valami biztonsági kihívás. A kölcsönösség a NATO működésének legfontosabb alapelve.

A határvédelem azonban önmagában nem oldja meg ezt a súlyos válságot. A tavalyi évben nagyon is világossá válhatott számunkra, hogy a világ tőlünk távoli konfliktusai, például az afgán háború vagy a teljesen megoldatlan líbiai helyzet tömeges menekültnyomás alá helyezi Európát. Az európai menekültkrízis megoldásáért nagyon sokat tehet a NATO, amikor azon dolgozik, hogy stabil kormányzáshoz és önfenntartó hadsereghez segítse hozzá Afganisztánt vagy éppen Líbiát.

nato_2.jpg

Együtt sírunk, együtt nevetünk 

A védelmi potenciál fejlesztése természetesen nem megy anélkül, hogy a NATO tagok jelentősen ne emelnék a védelmi költségvetésüket. Magyarország ma mélyen a vállalt szint alatt költ honvédelmi célokra: a GDP 2%-os aránya helyett csak 0,76%-ot. A magyar kormány tervei szerint ez mostantól évenként növekedni fog, de még hosszú ideig nem fogja elérni a vállalásainkat.

A NATO megújulásában Magyarország minden tekintetben érdekelt. A magyar haderő és technológia a NATO keretei közötti együttműködésre van optimalizálva. A magyar haderő rendkívül kicsi, párezer fős hadseregünk régóta képtelen volna egyedül megvédeni Magyarországot. Az országunk biztonsága a NATO kezében van, amikor az képes az elrettentésre és akkor valódi akadályt is képez.

Akár a keleti veszélyeztettség okán, akár a délről jövő kockázatok miatt Magyarország érintett a NATO keleti megerősítésében. A NATO Varsóban esedékes fontos döntései a mi biztonságunkat is erősíteni fogják. Feltéve, ha a magyar kormány mindenben kooperál. Hiszen a NATO a külcsönösség elvén működik. Nem lehet válogatni, hogy miben szeretnénk részt venni vagy miben nem. Csak ekkor várhatjuk, hogy a NATO is a védelmünkre kel majd, ha erre lesz szükségünk. Az európai történelem arra tanít bennünket, hogy törekedjünk a békére, és tartsuk szárazon a puskaport.

nato_4.jpg

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr818874150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.07.08. 05:56:32

"Fenyegetettség" csak a vérre éhes nyugati nagytőke és csicskásaik nedves álmaiban létezik, kedves Zsuzsanna!

A NATO háborús uszító politikájának véget kell vetni. Ennek ugyanis háború lesz a vége. Kinek érdeke a háború? A népek érdeke a béke.

Reméljük, az USA-ban a populista Trump nyeri a választásokat, ez esetben esélyes, hogy lassú rothadásnak indul az agresszív imperialista fegyverkezési tömb. Az ultrajobbos Clinton nyeresége erőt adna a háborúpárti lobbinak.

Addig is fontos, hogy Orbán és más keleti politikusok belülről gyengítsék a NATO-maffiát. Szerencsére ma már nyugaton is akadnak ebben társaik.

Ha a NATO erős, a natoiták véres háborút fognak kiprovokálni a világ népei ellen. Ezt el kell kerülni.

NATO GO HOME!

Conchobar 2016.07.08. 16:24:28

"A közel-keleti és afrikai háborús konfliktusok hatásai és Oroszország tevékenysége a Közel-Keleten váratlan folyamatokat indított el" - Zsuzsanna! A nyugati gazdáid b@szták szét a közel-kelet (és Líbia) stabilitását, és javában bombázgattak az amerikaiak és franciák, mikor az oroszok megjelentek ott. Az oroszokkal való ijesztgetés meg már régi trükk. Már a XIX.sz-ban is az oroszokkal ijesztgették a labanc-érzelműek a függetlenségre vágyókat, mondván hogy az terjeszkedő Oroszország karmaitól csak Bécs tud megmenteni bennünket, és ha függetlenedünk biztosan elnyel bennünket Oroszország. Manapság ugyanez a helyzet, csak annyi a különbség hogy mostanában a Szelényi Zsuzsanna-félék próbálnak bennünket az Oroszországgal rivalizáló nagyhatalmak csatlósának megtartani

midnight coder 2016.07.08. 19:39:35

Jelen pillanatban a világra a legnagyobb fenyegetést jelentő agresszor az USA. Nekik köszönhetjük a migránsokat a nyakunkba szabadító IS-t is. Ha anno nem rohanják le Irakot a nem létező vegyi fegyverek miatt, akkor ma nem lenne Iszlám Állam. Ukrajna csak az ő sakkfigurájuk volt a Putyin elleni játszmában. A derék usákok láthatóan egy atomháború kockázatát sem tartanák túl nagy árnak azért, hogy az amcsi cégek rátehessék a kezüket az ottani erőforrásokra, úgy mint anno Jelcin idején.

7tom 2016.07.08. 19:40:20

@Max val Birca főszerkesztőhelyettes: A nagytőke szaporodni akar, nem háborúzni, azon országok működnek jól, ahol a nagytőke irányítja a politikusokat, nem pedig fordítva, a politikus csinálja a nagytőkést.

7tom 2016.07.08. 19:46:56

@midnight coder: A diktátorokra, és a diktatúrákra valóban veszélyt jelent az USA, de ez legyen a diktátorok baja.

Conchobar 2016.07.08. 20:15:43

@7tom: "A diktátorokra, és a diktatúrákra valóban veszélyt jelent az USA, de ez legyen a diktátorok baja." - Hát persze, és akkor jött a Tenkes kapitánya, ki odacsap hol sanyargatni lát. Ki dönti el, hogy diktatúra, vagy éppen demokrácia van egy országban? És azt kinek kell eldöntenie, hogy milyen berendezkedés legyen egy adott országban?

midnight coder 2016.07.08. 20:25:07

@7tom: Mindenkire nagy veszélyt jelent, akitől van mit elvenni, vagy aki szerepet játszhat egy ilyen rablási tervben, lásd ukránok. Európába is azért nem hoztak még több demokráciát, mert innen max. néhány nyugdíjast lehet elvinni.

midnight coder 2016.07.08. 20:25:50

@Conchobar: Kismillió diktatúra van a világon, akikkel az usákok nagyon jól elvannak. Lásd Pl. Szaud-Arábia.

7tom 2016.07.08. 21:17:16

@Conchobar: Az USA dönti el, mint láthatod.

7tom 2016.07.08. 21:19:30

@midnight coder: Kevered az oroszokkal, ők élnek a természeti kincsek exportjából, az amerikaiak technológiai exportból élnek, tudod apple, intel, microsoft, facebook, és hasonlók.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.08. 23:51:56

Az amerikai imperium gazdasági érdekeinek védelme a NATO leple alatt..ez a probléma nem Oroszország, mely jogosan védi saját érdekeit.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.08. 23:52:49

@7tom: Amerika egy diktatúra jelenleg, a világ legnagyobb diktatúrája

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.09. 00:49:35

@Conchobar: Valóban. A hölgyike nincs egészen tisztában a történések kronológiájával. Az amik szét akarták baszni az oroszbarát Asszad rendszert, elszabadítva ezzel az Isist,.
Majd mikor tavaly nyár végén Asszadék kritikus helyzetbe kerültek, Putyin bevatkozott légierővel, robotepülőgépekkel, és Spetznaz -GRU egységek bevetésével, így stabilizálva Asszad helyzetét.

midnight coder 2016.07.09. 06:07:32

@7tom: Az amcsik a hadseregükből élnek. A nyersanyagokat meg fogyasztják, elsősorban az olajat. Ezért érdekükben áll rátenni a kezüket a készletekre.

midnight coder 2016.07.09. 06:12:01

@A megvalósult amerikai ólom..: Te nem vagy tisztában a folyamatok kronológiájával. Az ISIS-t nem Aszad seggberúgása hozta létre, hanem Szaddámé. Más kérdés, hogy Aszad seggberúgása is sok-sok szervezést igényelt, elvégre az első ellene szervezett tüntetésre kereken 0 ember jelent meg. És nem véletlenül: a szírek az arab tavasz előtt meglehetősen jól éltek, különösen a térséghez képest. Ha Aszad nem orosz hanem amerikai vagy pláne izraeli kapcsolatokkal rendelkezik, akkor ez ma is így lenne.

midnight coder 2016.07.09. 06:30:51

@7tom: Amúgy pedig nem minden társadalom képes demokráciában élni. Ami igen, az saját maga meg is dönti a diktatúrát, hacsak egy másik ország katonailag ezt meg nem akadályozza. De ehhez olyan szintű beavatkozás kell, mint nálunk volt 56-ban. A mai közel-keleti diktátorok mostanság nem kaptak ilyen támogatást - azaz ott a társadalom nem akarta elmozdítani a diktátort. És ha ezt egy külső erő - Pl. az usákok - megtették, akkor ott leginkább káosz alakult ki. A végén pedig majd jön egy újabb diktátor, talán épp az IS élén, és rendet teremt. Nem épp liberósoknak, vagy akár csak európaiaknak tetsző rendet, de rendet, addig viszont az ottaniak élőben nézhetik a Mad Maxot hála a derék amerikaiaknak.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.07.09. 07:35:50

@Conchobar:

Egyszerű.

Demokrácia az, ami jó az USA-nak. Ami pedig rossz nekik, az diktatúra.

Pl. Belarusz diktatúra, Szaúd-Arábia pedig demokrácia.

Érted?

Conchobar 2016.07.09. 08:18:54

@A megvalósult amerikai ólom..: " A hölgyike nincs egészen tisztában a történések kronológiájával." - Pedig (az írása alapján) ő nem egybites, mint akiknek szánja/szánhatja az írását. Ő egy politikus. Ő nem 'csak úgy' belezavarodott a Közel-Kelet kronológiájába, ő tudatosan írja azt, amit. Más szavakkal: ez a nő tudatosan és szánt szándékkal hazudik, próbálja megvezetni az olvasóit

7tom 2016.07.09. 08:46:21

@midnight coder: Badarság, USA GDP 16000 milliárd dollár, a hadseregre abból 600-at sem költenek. USA a világ tudományos, és technológiai központja, szilícium völgy és hasonlók, abból élnek ,hogy tudnak valamit, a nyersanyagokat meg felhasználják, ilyen országok nélkül az oroszok a hajukra kenhetnék a nyersanyagaikat.

7tom 2016.07.09. 08:51:28

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Amerikának megvannak a maga elvei, pl. élni, és élni hagyni, ugye a világ legerősebb országa, simán elfoglalhatná a szomszédait, de ilyen eszébe sem jut, még az oroszokat csak a NATO tartja vissza egy ilyen terjeszkedéstől, mert ők csak az erőből értenek, de azt hittem ezt nem kell magyarázni egy olyan országban, amit 45 évig tartottak láncon az oroszok.

Józsi01 2016.07.09. 09:11:02

Persze, persze az oroszok telepítették országukat a NATO=uSSa katonai támaszpontok gyűrűjébe. Valamint az oroszok támadták meg Irakot (most már egyértelműen kiderült, hogy a nyugat volt az agresszor, a megszálló, az elnyomó, kifosztó, stb..), Afganisztán, Líbia és a többi arab tavasz fedőnevű terror akciók kitalálója és végrehajtója, illetve a narancsos terror puccsok Ukrajnában (nyíltan beismert Victoria Nuland, hogy 5 mrd dolcsiba került a véres puccs az ukránoknál). Igen ezt mind az oroszok követték el. Pontosan.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.09. 10:50:00

@7tom: "azon országok működnek jól, ahol a nagytőke irányítja a politikusokat"

Pl. a Pinochet rendszer Chilében? Vagy Marcos diktatúrája a Fülöp-szigeteken?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.09. 11:04:56

@7tom: Ukrajna és a Baltikum már több száz éve Oroszország része volt. Míg Pl. Texast az USA háborúval szerezte meg Mexikótól a 19. században..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.09. 11:08:24

@7tom: Sztem az badarság, amit írsz. Az orosz gázra azért van szükség, hogy legyen mivel fűteni, és erőműveket működtetni. Az orosz kőolajra pedig a robbanómotoros járművek széleskörű elterjedése miatt.

7tom 2016.07.09. 17:14:35

@A megvalósult amerikai ólom..: Látom nehéz a felfogásod, az USA-ban, vagy a németeknél a nagytőke irányítja a politikát, magyarán a gazdaság érdekei az elsődlegesek, a politikusok érdekei másodlagosak, az oroszoknál, vagy nálunk ez éppen fordítva van, ezért vagyunk már a térségünk leggyengébb gazdasága, mert Orbán mindig csak a következő választás megnyerésével foglalkozik, hosszútávú gazdasági érdekekkel nem törődik, az oroszok meg egy év alatt lefelezték a pénzük értékét, és ezáltal mindennek az értékét, ami az országukban található , csak azért mert a beteg Putyinnak nem volt elég a 17 millió négyzetkilométer, kellett még hozzá pár 10 ezer.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.11. 19:05:20

@7tom: El vagy tévedve kisfiú..Azok az országok, amikről szövegelsz alapvetően nem azért feljettebbek, mert a "nagytőke irányítja a politiká", hanem azért mert ott nem volt 150 éves török uralom, meg 40 éves kommunizmus mint nálunk, ezenkívül sokan közülük alaposan kirabolták a világ más részeit a gyarmatosítás korszakában.
Számos más pontja van a világnak, ahol szinték a "nagytőke irányítja a politikát", oszt még sincs kánaán.

"Putyinnak nem volt elég a 17 millió négyzetkilométer, kellett még hozzá pár 10 ezer."

A Krím nem a tízezer négyzetkilométer miatt kellett az oroszoknak okoska. Ez a terület stratégiai fontosságú a Fekete-tenger ellenőrzése szempontjából, ezért szállták meg nagyon helyesen. Valszeg a "majdani forradalom " kiagyalói nem számoltak azzal, hogy Ororszország ilyen gyorsan és zökkenőmentesen képes lesz megszállni a Krímet. Hát,de . Biztosan nem dícsérték meg a projektvezetőt a CIA-nal..:))
süti beállítások módosítása