Szoruló moszkvai hurok

2017. augusztus 28. 17:36 - Szelényi Zsuzsanna

„Akármilyen kedves vendég, három napig untig elég” – szól a régi mondás, amely azt azért nem taglalja, hogy mit csináljunk, ha a vendég egyáltalán nem kedves, és ráadásul a kelleténél többször vizitál nálunk. Orbán Viktor, a NATO-, és EU-tag Magyarország miniszterelnöke a rendszeresen visszatérő Vlagyimir Putyinnal nyitja meg az őszi politikai szezont.  Az orosz elnök sokat tett azért, hogy összeütközésbe kerüljön az európai országokkal. Az orosz demokrácia sosem volt erős, de a 2000-es évek elejéig úgy tűnt, Oroszország is a liberális piacgazdaságok útjára lép, , szabad sajtóval, szabad választásokkal és szabad kereskedelemmel. A kilencvenes éveket azonban rendkívüli káosznak élték meg az állami gondoskodáshoz szoktatott oroszok, stabilitásra vágytak. Vlagyimir Putyin eleinte progresszív politikai vezetőnek számított. A lendületesen növekedő orosz gazdaság hozzásegítette, hogy stabilizálja hatalmát és Oroszország újra globális ambíciókkal lépjen fel. Legyen Oroszország újra nagyszerű!  -ígérte az oroszoknak. A hatalom megtartásához azonban bevetette KGB-s tapasztalatait. , .  Házrobbantásos provokációkkal először a csecsen ellenállást törte le. Ezután a hazai politikai ellenfeleivel számolt le. Politikusok, újságirok, ügyészek haltak meg rejtélyes módokon.  Ellehetetlenítette azokat a feltételeket, amelyek egy kormány-, és államfőváltáshoz szükségesek. Moszkvában ritkulni kezdett a levegő. A civileket először csak megbélyegezte, ma már nyíltan és változatos módszerekkel  üldözi,  mintát szolgáltatva a közép-ázsiai, a török és a magyarországi autokratáknak.. A külföldi egyetemeket bezárja, és mindenkit ügynöknek tart, aki nem az ő nézeteit visszhangozza. A korábbi, nemzetközi korrupciót felváltotta az állami javak központosított kiszivattyúzása; a vagyont az állami vezetők köré koncentrálták. Az energiavállalatokat Putyin  hadrendbe állította, és a korszerűsített rakéták mellett azok váltak az orosz expanzió és az „elkóborolt” renitens államok első számú fegyelmező eszközeivé.

A kétezres évek közepére Putyin stabilizálta a hatalmát és érdeklődése a külföld felé fordult. Emlékezetes volt hírhedt kijelentése arról, hogy a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája a Szovjetunió szétesése volt. Nem lehetett kétségünk afelől, hogy ennek megfelelően a célja az egykori szovjet befolyási övezetben ereje megerősítése.  A grúzok elleni 2008-as háború, a Baltikum egyre erősebb fenyegetése és a  fegyverkezés fémjelezte Putyin terjeszkedő politikáját. A Krím bekebelezése és Ukrajna  megtámadása, a holland utasszállító lelövése után már kevesen csodálkoznak, ha  orosz felderítők járnak a La Manche csatorna felett vagy  orosz vadászbombázók bombáznak  Szíriában. Oroszország azonban gyenge. Gazdasága 2008-as válság óta megroppant, amelyet súlyosbítottak a nyugati szankciók. Az orosz elnök így arra koncentrál, hogy ellenfeleit és riválisait gyengítse. Ennek a taktikának a része a nyugati államok elleni hibrid hadviselés és a demokratikus választásokba való beavatkozás. Ha gyenge vagy, gyengítsd az ellenfeleidet, úgy erősebbnek látszol. . Putyin Szélsőjobb pártokat és paramilitáris egységeket pénzel Európában. Mélyen beleavatkozott az amerikai és a francia elnökválasztásokba, Magyarország is az egyik eszköz ebben a hibrid háborúban. . Budapestnek stratégiai jelentősége van az oroszok számára a nyugat elleni terjeszkedő hadműveletben. A nyugati szervezetekben való tagságunk felértékelt bennünket Moszkva szemében. Már a szocialista kormányok idején megkezdték a visszatérést Magyarországra, de Orbán és Putyin 2009-es szentpétervári találkozóján akadt  horogra a magyar politika.  Orbán Viktor manőverező nemzetközi politikájához jól jött mindez. A kormány először fokozatosan, majd második ciklusában szédítően gyorsan kezdett Moszkva felé száguldani: energiamutyi, MET-ügy, kereskedőházak, vízumgyár, végül pedig 2014-ben a „koronaékszer”, a hazánkat fél évszázadra orosz függésben rögzítő Paks 2 beruházás betonozta az új orosz-magyar barátságot. az Az egyre érzékenyebbé váló orosz-európai kapcsolatok miatt Putyin rajta tartja a szemét Orbánon.:

 

Napjainkra Oroszország szépen berendezkedett Magyarországon: a gyanús letelepedési kötvényprogram, a bőnyi rendőrgyilkosság orosz titkosszolgálati szálai, valamint a Budapest szívében aktívan intézkedő csecsen végrehajtó mind-mind azt mutatják, hogy az orosz itt-tartózkodás már korántsem ideiglenes. A formailag a cselgáncs világbajnokság megnyitására érkező orosz elnök feketeöves dzsúdómester. Nem kell sportújságírónak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük: amikor ellenőrző látogatásra érkezik hozzánk, mindig átdobja a palánkon a most már az öregfiúk csapatába sem beférő egykori szépreményű focistát.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr7312786074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frenk12 2017.08.28. 18:07:45

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.29. 16:24:26

Se Grúzia, se Ukrajna nem lett megtámadva.

Az orosz gazdaság pedig köszöni, jól van. A szankciók csak megerősítették az országot.

Demokratikus választásokba pedig a nyugat szokott beavatkozni.

Indriq 2017.08.29. 16:47:11

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: hazudni mindenki tud,próbálj egyszer igazat mondani. :)

Amúgy ha hajdú péter ovit látja a legalkalmasabb miniszterelnöknek, nem is kell más bizonyíték az alkalmatlanságára. :)

Jakab.gipsz 2017.08.29. 17:16:41

Jaj. jaj. veszélyben a demokrácia, jönnek a fasziták, nácik, antyiszemiták, homofógűbok, meg a gender ellenesek.

Bezzeg nem akartok G. Sorosra hallgatni, pedig nála van a bölcsek köve!

Tessenek: Nyitott társadalmat csinálni, bankár demokráciát, azért mert a kamatos emberek nyakán soha sem szorul a hurok.

Érthető nemde bár!

Ugyebár.

Visceroid 2017.08.29. 18:00:47

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Se Grúzia, se Ukrajna nem lett megtámadva."

Háát, azért mindkét helyen lehet vitatkozni azon, ki volt az első aki visszaütött.

VaradiJanos 2017.08.29. 18:06:54

Ki az a helyes zsidó luvnya a képen?

VaradiJanos 2017.08.29. 18:08:36

@Indriq: megneveznél egy alkalmasabbat? Nem ér a ""bárki" és csak olyat lehet mondani aki akar is az lenni

VaradiJanos 2017.08.29. 18:10:36

@Visceroid: Nem volt jogos a Krím visszacsatolása?

Budapest a kutyaszar városa 2017.08.29. 18:21:22

Az önsorsrontó Agyarországnak hiányzik már egy újabb Trianon...

miitlaci 2017.08.29. 18:39:54

@Visceroid: Ez igaz: Grúzia esetében az EU Tanács határozata is bizonyítja, hogy Grúzia kezdte a grúz háborút. Ukrajnában az USA 5 Mrd dollárt költött a kijevi puccsra (Nuland asszony mondta nem én), ezt a Krím lakossága sem fogadta el, (ugyanúgy mint a Donbassz), és megszavazták a kilépést...majd az OF-hez csatlakozást. A Donbasszban 10.000 áldozat van, (gyerekek, nők, idősek) a Krímben egy sem, - melyik a jobb?

miitlaci 2017.08.29. 18:41:12

@Visceroid: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez igaz: Grúzia esetében az EU Tanács határozata is bizonyítja, hogy Grúzia kezdte a grúz háborút. Ukrajnában az USA 5 Mrd dollárt költött a kijevi puccsra (Nuland asszony mondta nem én), ezt a Krím lakossága sem fogadta el, (ugyanúgy mint a Donbassz), és megszavazták a kilépést...majd az OF-hez csatlakozást. A Donbasszban 10.000 áldozat van, (gyerekek, nők, idősek) a Krímben egy sem, - melyik a jobb?

morph on deer 2017.08.29. 18:45:15

@VaradiJanos:
"Ki az a helyes zsidó luvnya a képen?"

Hát az orbánviktor!
Ki lenne?

morph on deer 2017.08.29. 18:48:11

@miitlaci:
"... melyik a jobb?"

Ahhoz mit szólsz, hogy marad szépen mindenki a seggén otthon?

Csak úgy kérdem, mert ez hátha nem jutott eszedbe..!

VaradiJanos 2017.08.29. 18:59:09

@morph on deer: ezt megmondanád a 70000 cia-diverzánsnak is?

VaradiJanos 2017.08.29. 19:06:57

@Budapest a kutyaszar városa: igen, a fajtádat nyugodtan elszakíthatná már tőlünk valaki

morph on deer 2017.08.29. 19:07:17

@VaradiJanos:
Ó, hogyne!
Név, cím, esetleg telefonszám? :))

Rox 2017.08.29. 19:20:51

A poszt Oroszországra és Putyinra vonatkozó állításainak nagy része tényszerű, de a cikk egészében véve egyoldalú és torz szemléletet tükröz, mert szót sem ejt arról, hogy milyen előzményei voltak annak, hogy a kezdetben a Nyugattal együttműködésre, vagy legalábbis a kapcsolatok konszolidálására törekvő Putyin irányt váltott, vagyis többé már nem ódzkodik attól, hogy katonai és titkosszolgálati eszközöket alkalmazzon az orosz külpolitkai érdekérvényesítés szolgálatában. Jó sokáig lehetne sorolni azokat a külföldről (az USA által) indított nyílt és leplezett törekvéseket és titkosszolgálati műveleteket, amelyek mind arra irányultak, hogy gyengítsék az oroszok gazdasági erejét, szétzilálják a kereskedelmi kapcsolatrendszerét, szűkítsék a külpolitikai mozgásterét és csökkentsék a társadalmi stabilitását. Sajnos ezek kimaradtak a posztból.

morph on deer 2017.08.29. 19:25:57

Valamelyik - igen tisztelt! - náci/fideszgeci testvérünk elmagyarázná végre, hogy miért is jó a KGB-s múltat visszaidézni újra?
De tényleg..!?

Mert nekem úgy egyenesben nem igazán nyilvánvaló, de ti nyilván tudjátok a választ, hiszen teljes mellszélességgel a korábbi KGB rezidens és egy korábbi KISZ titkár elvtársi együttműködését támogatjátok!

Semmi gond, - mondom még egyszer, - de legalább szeretném tudni a választ!

Előre is köszönöm!

miitlaci 2017.08.29. 19:29:10

@morph on deer: ...azaz az USA nem kezdeményezi és finanszírozza és támogatja a kijevi félfasiszta (vagy teljes?) puccsot? Erre gondoltál? Meg az EU 2 külügyminisztere végrehajtja az általuk aláírt megállapodást Janukoviccsal? Elfogaható lett volna...de, nem ez történt!
Csak úgy kérdem, mert ez hátha nem jutott eszedbe..!

VaradiJanos 2017.08.29. 19:38:47

@morph on deer: a te toleráns liberális véleményvilágodban én biztosan a náci fideszgecik csoportjába tartozom, így tessék: nem a kisz titkár és a kgb ügynök összeborulása a támogatandó, hanem a magyar miniszterelnök egyensúly-politikája, amibe beletartozik az egyik világhatalom vezetőjének helyén kezelése

Rox 2017.08.29. 19:42:35

@morph on deer: Nem érzem magam megszólítva a kérdéseddel, de egy dolgot érdemes lenne szem előtt tartani: nem az a lényeg, hogy hogy valaki mit csinált harminc évvel ezelőtt, hanem az, hogy ma mi szolgálja az ország érdekét. Ezért egy kicsit szánalmas dolognak szoktam tartani, amikor valaki egy külpolitikai kérdésben személyeskedéssel és történelmi párhuzamokkal próbál "érvelni".

morph on deer 2017.08.29. 20:12:47

@VaradiJanos:
János, ha hiszed, ha nem, én nem ellenségként viszonyulok a véleményedhez, bár a vulgáris vonalat nem igazán értékelem.

A fő gondom az, hogy a "magyar miniszterelnök" úgynevezett egyensúlypolitikája nem más és nem több, mint a személyes előnyökkel járó megoldások népszerű formában történő tálalása: magyarul mesterien meggyőzi a "nemzeti" érzelmű" honpolgárokat, hogy nekik is az az érdekük, mint az orbán családnak..!
Nem hiszem ugyanis, hogy a te életed attól jobb lesz, ha a Roszatom erőművet épít Pakson. Az viszont kellően biztos, hogy az orbán, Tiborcz, Mészáros család még jobban fog élni.
Még néhány kastély, még néhány tengerparti nyaraló, még néhány yacht - a jól végzett munka jutalma.

Neked is?
Mert nekem nem, pedig én nem szeretem orbánt.
Létezik, hogy annak az élete sem lesz jobb, aki kedveli orbánt?
Csak nem..?

De legalább orbánék gyarapodnak, ha mi nem is - azért az is valami, nm?

VaradiJanos 2017.08.29. 20:27:40

@morph on deer: nem lesz jobb és nem is tetszik azverőmű ötlete, de nem a Roszatom vagy Putyin miatt, hanem az atom miatt. A holdudvar etikátlan gazdagodása sem tetszik, de ez mindenhol és minden rezsim alatt így megy. A sok svihákság és demagógia mellett viszont jónak találom a gazdaságpolitikánk, külpolitikánk és biztonságpolitikánk fő csapásirányait és miután a politikai paletta többi részén kizárólag silányabb kínálatot látok, továbbra is Orbánra adom a voksomat

tireless treehugger 2017.08.29. 20:50:40

Adjatok egy kis időt a nyugatnak amíg lerendezik az oroszokat.

Az orosz pöffeszkedés mégcsak 10 éve kezdődött, lelassítani a nato-eu terjeszkedést. kb olyan mint amikor a medve két lábra áll és hatalmasnak mutatja magát. Viszont a nyugati stratégia remekül működik az orosz gazdaság szép lassan beleáll a blokádba és exportkiváltásba. Nem egy-két éves folyamat ez hanem évtizedes, a lényeg hogy az elmaradó fejlesztések a kikényszerített gazdasági önellátás tönkrevágja az egészséges gazdasági szereplőket. Az orosz gazdaság már évek óta egy újabb nagy háborúra termel, az egész gazdaság arra fordul, nemcsak azért mert arra kap megrendelést az államtól hanem kényszerűségből is mert kiszorultak az addigi exportpiacaikról és importból.

Orbán érdekes utat választott mivel nem akar részt venni a nato-orosz konfliktusban, ezért a szerbekhez hasonlóan, barátkozunk az oroszokkal sőt még ki is szolgáljuk egyes érdekeit de közben azért a nato-t is kiszolgáljuk. Ez lenne az orbáni pávatánc, valamiféle semlegesség a keleti kalandokból kimaradás okán..
De.
A nato az nem valami varsói szerződés hanem egy imperialista szerveződés, mindennapi kökemény érdekek és azok következetes érvényesítése. A vsz egy lazán fogott amatőr csürhe volt hozzájuk képest, a nato professzionális, lehengerlő katonai erejű és lehengerlő gazdasági háttérrel rendelkező gépezet. És lehengerlő pénzügyi gépezet áll mögötte, ezért szokott matolcsy forint elleni támadásokról jajgatni, mert amikor időnként megrángatják a forintot akkor éppen újabb milliárdokat égetett el a stabilizáció érdekében. Az importunk és adósságszolgálatunk a tartalékok csökkenésével egyre feszítettebb egyensűlyt eredményez. Mivel eddig mindig akkor húzták ki a szőnyeget magyarország alól amikor a gazdasági optimizmusunk magasba szállt és importtal/valutaeladással pörgettük a gazdaságot, azt hiszem jogosan mondom hogy most is hasonló fog történni. Az únió szabotálja a kifizetéseket, egy-két hónap export gyengülés, a forint elleni spekuláció feépülése, na meg néhány rossz hír és máris bajban leszünk. És szinte biztos vagyok benne hogy ez fog történni, a nato nem engedheti meg a tartós ugribugrit, de katonai beavatkozásnak nincs értelme ha meg lehet oldani puskalövés nélkül.

Szóval csak azt akartam mondani hogy nem az oroszok húzzák szorosabbra a hurkot hanem a nato/nyugat. Sok sikert a szabadságharchoz, öööö... biztos tudtok mutatni olyan történelmi példát amikor sikerrel járt, de ha nem akkor is legalább annyit mondjatok hogy most majd aztán tényleg sikerül..

morph on deer 2017.08.29. 21:07:00

@VaradiJanos:
Köszönöm a választ!
Nekam ugyanaz a bajom az atommal, nevezetesen, hogy sohasem tudod igazán kontrollálni, majdhogynem csak a szerencsén múlik, hogy sikerül-e. Jó, tudom, hogy "kibaszott biztonságos", de valahogy mégsem sikerül 100%-ban bíznom benne.
Én vagyok a hülye, meg a maradi, OK!

Orbánékat illetően - én azt hiszem, hogy az a legnagyobb gond, hogy nincs egy tisztességes jobb-, vagy jobbközép párt.
Azaz: bárki, aki nem a Botka féle bohócokra akar szavazni, de nem direkt náci, annak nincs más alternatívája, ha szavazni akar.
Szerintem kár, hogy az alternatíva egy jellemtelen hataloméhes tahó, mert ha például egy tisztességes jobboldali demokrata lenne, akkor még lehet, hogy én is támogatnám!

Tehát, - ha hiszed, ha nem, - nem az "oldaliság" a döntő, hanem a személy!
Nekem személyesen orbánnal van bajom, és nem a nemzeti konzervatív politikával! A nemzeti konzervatív politika éljen és viruljon, az orbán féle pitiáner harácsoló kis gecik nélkül, - és nekem zokszavam sincs!

Csak éppen nem itt tartunk.
Kár..,

morph on deer 2017.08.30. 01:24:47

@Rox:
".... nem az a lényeg, hogy hogy valaki mit csinált harminc évvel ezelőtt, hanem az, hogy ma mi szolgálja az ország érdekét."

Ez mondjuk abból az aspektusból elég érdekes, hogy az ember még mindig "komcsikról" hall, - akik már akkor sem azok voltak, vagy talán soha, hanem csak a pillanatnyi érdekeiket bármi áron kielégítő opportunisták - és akkor az "elmúltnyolcév" mantrát nem is említettem, de igaz, szó se róla!

Viszont akkor mindjárt felmerül az a kérdés, hogy mi is az, ami az "ország érdekeit" szolgálja?
Ki dönti el, hogy mi az, és milyen alapon születik meg ez a döntés?

Még rosszabb: mennyire szolgálja sz ország érdekeit mondjuk Tiborcz István és Orbán Ráhel (Ráchel? - Ezekkel az ószövetségi nevekkel mindig bajban vagyok..) bahreini útja?
És az azeri baltás kiadása? A tibeti aktivisták begyűjtése?
Olyan triviális dolgokat mint a Heineken elleni kampány, vagy a Soros plakátok már szinte nem is kéne felhoznom, hiszen épelméjű emberek számára ez már sértés..!

Szóval mi köze is van az ország érdekeinek az authoriter vezetők orális kényeztetéséhez?
Azon túl, mondjuk, hogy egy orbán viktor nevű félművelt tahó mindenáron az egyeduralkodók klubjába akar kerülni?

Ezt most komolyan kérdem!

Mert például gázt akkor is tudnánk venni, ha nem így lenne, az avítt atomerőmű megvásárlásáért pedig a Roszatom szopná a csúti cézárt napestig, ha éppen a "kapcsolatok ápolása" lenne a szempont, szóval nem értem.
Jelenleg épp Magyarország van abban a helyzetben, hogy szivességet tesz a nagy Szovjetúniónak, akarom mondani: a putyini Oroszországnak azzal, hogy tőlük vásárol, és átjárást biztosít az EU felé, akkor miért kell még gazsulálni is?

Gondolom, azért sem értem, mert a liberális demokráciához és a kapitalista piacgazdasághoz szoktam hozzá, miután több mint 25 évig éltem Svédországban, ahol mondjuk evidencia, hogy a bank köszöni meg, hogy az ő szolgáltatásukat választottad, és nem te köszönöd meg, hogy szóba állnak veled, meg ilyesmik...

Szóval nem világos, hogy miért is kell nekünk egy birodalmi érdekszférához csstlakoznunk, mint alárendeltek, - korábbi Szovjetúnió - ahelyett, hogy az egyenrangú státuszunkat erősítenénk abban a szövetségben ahova tartozunk - EU, Nato?

De nyilván bennem van a hiba, és mindenki más számára ez nyilvánvaló, szóval ennek megértéséhez kértem segítséget.

"Egyedül nem megy" ugyanis...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.30. 06:37:55

@Visceroid:

A tényeken nehéz vitázni. Grúziában a grózok kezdték a háborút, ezt ma már a nyugat is elismeri.

Rox 2017.08.30. 07:30:56

@morph on deer: Ez egy laza asszociációkból álló tiráda volt, amihez nem biztos, hogy hozzá akarok szólni, tekintve, hogy a felvetéseid egy részével nagyon is egyetértek (néhánnyal meg kevésbé), de annyi mindent előhoztál, hogy a kommented minden mondatának korrekt lereagálása külön posztot igényelne és újabb vitaszálak megnyitásához vezetne. Ezt sajnos nem vállalom és egyébként nem is értem, hogy miért hoztad elő mindezt egy olyan kommentemre válaszul, amely nem tartalmazott belpolitikai állásfoglalást. Ha a jelenlegi belpolitkai-hatalmi elit és struktúra melletti harcos kiállásra vársz, akkor mást szólíts meg ez ügyben, ugyanis ez nekem eszemben sincs. Én mindössze két szerény, belpolitikamentes észrevételt tettem:
1. A poszt egyoldalúan és oroszellenes elfogultsággal tárgyalja a témát.
2. A magyar-orosz kapcsolatok a külpolitikai érdek szempontjából értékelendők és ilyen tekintetben lényegtelen, hogy mit csinált harminc éve a magyar kormányfő és az orosz elnök. (Ez a korábbi kommented módszertani kritikája volt. Hangsúlyozom, hogy ez a kritika kizárólag módszertani jellegű, vagyis a jelenlegi külpolitikai irányvonal tartalmi értékelésébe nem mentem bele.)
süti beállítások módosítása