Csernobil óta tudjuk: az állami korrupció katasztrófához vezethet

2015. április 26. 12:38 - Szelényi Zsuzsanna

29 éve történt a csernobili atomkatasztrófa

29 éve, 1986. április 26-án történt a csernobili atomkatasztrófa. A felelőtlen tervezés és az elhazudott hibák miatt sokezer ember halt és betegedett meg, a baleset máig tartó elképesztő természeti pusztuláshoz vezetett. A világ második legnagyobb atomkatasztrófája ma is tanulságokkal szolgál. Egy atomerőmű tervezése és üzemeltetése rendkívül kockázatos vállalkozás, de különösen egy korrupt és titkolódzó rezsim kezében.

csern1.jpg

 

Az ukrajnai Csernobil és Pjipjaty melletti atomerőműben 29 éve történt a világ eddigi második legnagyobb atombalesete. A csernobili baleset okát ma sem ismerjük minden részletében, de annyi bizonyos, hogy a balaeset emberi és politikai mulasztás miatt történt. A reaktor egyes hibáiról ugyanis az üzemeltetőknek nem volt ismerete. A tájékoztatás elmaradásának pedig politikai okai voltak, senki sem akarta a felelősséget vállalni. Inkább nem szóltak. A Szovjetunió vezetése később további emberi katasztrófát okozott azzal, hogy csak napokkal a baleset után hozta nyilvánosságra a robbanás tényét.

A 2011-ben a fukushimai atomerőmű balesetének vizsgálatakor is egyértelműen kiderült, hogy a katasztrófát sorozatos emberi felelőtlenségek okozták. Már az erőmű építkezésnél jelen volt a korrupció: az építkezésben nem hozzáértő cégek vettek részt, az előírt munkálatok egy része hiányosan készült el. A tengeri védővámokat például az előírtnál pár méterrel alacsonyabbra építették. Ez a hiba vágzetesnek bizonyult a cunami idején. A korrupció azonban a katasztrófa utáni időben sem állt meg: a különleges helyreállító munkálatokat is sokszor arra alkalmatlan cégekre bízták. Ennek eredményeként nőttek a költségek, emberek sérültek meg az elégtelen védőfelszerelés miatt, illetve újabb természet károk keletkeztek.

Ahol magas a korrupció, ott az atomenergia működtetése kockázatosabb

Az erőműépítés önmagában is kockázatos dolog, de a korrupció kimutathatóan veszélyhez vezet. Márpedig atomerőmű-építések esetében alapvetően magas a korrupciós kockázat. Egyrészt azért, mert atomerőművet kevesen építenek, nincs valódi verseny. Másrészt szinte mindig jelentős az állami részvétel, az állami építkezések pedig jellemzően terheltek korrupcióval. Nemzetközi felmérések szerint különösen nagy a korrupciós veszély az orosz és az kínai atomipari építkezéseknél. 

Az állam nem csak építtet, de meghatározó szerepe van a szabályozásban, az üzemeltetésben és a katasztrófavédelem során is. Az állami korrupció elleplezése céljából  azonban a kormányok nyomást gyakorlhatnak az ellenőrző hatóságokra, ahogy Csernobilban is történt. Ilyenkor egyértelműen veszélybe kerül a biztonságos működés.

A mindenkori politikai vezetőknek nagyon súlyos felelőssége van a megfelelő szakembergárda kiválasztásában, a tervezési folyamat és az üzemeltetés ellenőrzésében is. Nyilván egyetlen kormánynak sem érdeke a gondatlan tervezés, de a politikai vezetés hiányosságai, a pénz lenyúlásának csábítása, a korrupció végsősoron befolyással van arra, hogy mennyire biztonságos egy erőmű. Azokban az országokban, ahol magas a korrupció és alacsony a társadalmi bizalom szintje, az atomenergia működtetése kockázatosabb.

A paksi titkolózás veszélyes

A Paks 2 atomerőmű-beruházás céljai már eleve homályosak. A kormány a szükségesnél legalább öt évvel előrehozta ezt a döntés. Már az egész tervezés eltitkolása és az oroszokkal való láthatatlan szerződések megkötése azt a gyanút veti fel, hogy ez a projekt minenekelőtt azért kell az Orbán kormánynak, mert mielőbb biztosítani akar egy hatalmas építkezést, egy kiváló „bevételi lehetőséget” saját oligarchái számára. A Corruption Research Center Budapest szakértői kiszámolták, hogy a titkosított paksi projekt a hagyományos atomenergia építkezésekhez képest többszörösen nagyobb korrupciós kockázatot jelent. A korrupció pedig  a fukusimai katasztrófa bizonyságai szerint is gyengébb műszaki kivitelezéshez, az pedig balesethez vezethet. Magyarul: ha az építkezésnél kilopják az építőanyag egy részét, ha rosszabb minőségű műszereket vesznek, alacsonyabb szintre optimalizálják a védelmi berendezéseket és mindezt eltikolják a lakosság elől, az sokkal nagyobb valószínűséggel vezethez katasztrófához.

Az Orbán-kormány sorozatos korrupciós botrányai után egyszerűen nem bízhatunk annyira a Fideszben, hogy rájuk bízzuk egy több ezermilliárd forintos beruházás végrehajtását. A túlárazott, cégreszabott pályázatok orbáni világában nem csupán a lopás kockázata nagy. Hanem a szabályszerűtlen tervezésé és a rossz minőségű üzemeltetésé is.

Paks 2 nem épülhet meg. Akik kilopják a csavart a vasúti sorompóból, azok emberek életét veszélyeztetik. Ugyanez fenyeget ma a Paks 2 atomerőmű építése során, amely emberek tízezreinek életét és a környezetet veszélyeztetheti. Épp úgy, mint Csernobilban huszonkilenc éve, Fukushimában három éve, vagy Pakson tizenkét éve. És akkor még a különleges orosz kapcsolatról nem is beszéltünk. 

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr447399946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 14:33:08

" A felelőtlen tervezés és az elhazudott hibák miatt sokezer ember halt és betegedett meg, a baleset máig tartó elképesztő természeti pusztuláshoz vezetett. "
- Nem ez volt az ok. Minek nyit olyannal posztot, amiből kiderül hogy fingja nincs róla.
A csernobili reaktor a Teller-Jahn effektus miatt repült el, egy hibásan kivitelezett energetikai kísérlet által. Az amcsik régen tudták ezt a hibát, csak nem közölték az oroszokkal. Az alapvető probléma a Te135->I135-Xe135->Cs135 bomlási sor. A Te135 keletkezik maghasadáskor, viszont a Xe135 a legnagyobb neutron elnyelő. Reaktor méreg. Ha reaktort leállítják felhalmozódik és nem lehet a reaktort újra indítani. Azonban ha kihúznak minden fékező rudat, akkor a lassú Xe135 fogyás miatt a reaktor hirtelen elindul. Ez történt Csernobilban.
Olvasson utána és ne írogasson hülyeségeket!

atombuzi.blog.hu/2014/02/13/a_csernobili_baleset_okai

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 14:34:55

"A 2011-ben a fukushimai atomerőmű balesetének vizsgálatakor is egyértelműen kiderült, hogy a katasztrófát sorozatos emberi felelőtlenségek okozták. Már az erőmű építkezésnél jelen volt a korrupció: az építkezésben nem hozzáértő cégek vettek részt, az előírt munkálatok egy része hiányosan készült el."

- Maga olvasta a NAÜ fukusimai jelentését? Mert én igen. Amit ír róla az hazugság.

Szelid sunmalac 2015.04.26. 14:35:31

Most oszinten...az embereket ez kurvara nem erdekli. Az ilyenekert meg nem kar. Evolucios kivalasztodasnak hivjak.

2015.04.26. 14:36:25

Vicces a sok-sok alátámasztatlan, egymondatos megnyilatkozást olvasni :)

"A Corvinus Egyetem korrupciós szakértői kiszámolták, hogy a titkosított paksi projekt a hagyományos atomenergia építkezésekhez képest többszörösen nagyobb korrupciós kockázatot jelent."

Hmm többszörösen nagyobb korrupciós kockázat... Tehát akkor ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy van valamilyen egzakt matematikai modell a korrupció kiszámítására (apropó, mi is a korrupció SI mértékegysége?), és a hagyományos atomenergia építkezéseknél kijött X egységnyi, most meg Y, és Y kétszerese háromszorosa, stb... X-nek? Egyébként mennyi ez a két szám? Ha kiszámolták, akkor biztos publikálták is valahol, őket... :)

"A csernobili baleset okát ma sem ismerjük minden részletében, de annyi bizonyos, hogy a balaeset emberi és politikai mulasztás miatt történt"

Tehát nem tudjuk pontosan, hogy milyen konkrét dolgok történtek (egyébként de, vagy legalábbis van egy hihetőnek tűnő verzió), de a korrupció, és a politika az... az...

"Már az erőmű építkezésnél jelen volt a korrupció: az építkezésben nem hozzáértő cégek vettek részt, az előírt munkálatok egy része hiányosan készült el. A tengeri védővámokat például az előírtnál pár méterrel alacsonyabbra építették. Ez a hiba vágzetesnek bizonyult a cunami idején. A korrupció azonban a katasztrófa utáni időben sem állt meg: a különleges helyreállító munkálatokat is sokszor arra alkalmatlan cégekre bízták. Ennek eredményeként nőttek a költségek, emberek sérültek meg az elégtelen védőfelszerelés miatt, illetve újabb természet károk keletkeztek."

Ott profitorientált cég működtette az erőművet, nálunk az állam fogja. Nem mindegy... És persze biztos itt is fel vannak töltve a szakértőbizottságok esettanulmányai valahova, ahol az átlag hülye, hogy milyen konkrétumok bizonyítják a hozzánemértést, és az alkalmatlanságot.

"Az Orbán-kormány sorozatos korrupciós botrányai"

Mint például? Vicces, hogy az utóbbi félévben a csapból is ez folyik. De nem, hogy bizonyítékok, még konkrét ügyek sincsenek!

A végére egy aprócska hír.. Kár, hogy az itteni szakemberek tényfeltáró, sokezer oldalas tanulmányai nem jutottak el elég hamar Brüsszelbe. Különben biztos nem ez lett volna a végkifejlet :)

index.hu/gazdasag/2015/04/20/az_europai_bizottsag_megis_alairta_a_paksi_szerzodest/

"Az Európai Bizottság mégis aláírta a paksi szerződést"

Szelid sunmalac 2015.04.26. 14:37:07

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Oke, ertjuk. Sosenemis tortent semmi se, abban pedig nem elhet hibas egyetlen kormany sem. Szerintem a Gyurcsany a hibas.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 14:45:15

@Szelid sunmalac: Látom te sem érted. Hiába,no, a reaktorfizika sok embernek magas.

2015.04.26. 14:50:54

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Leírják neki, hogy az általa nyomatott dolgok köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel, és erre annyit képes gúnyosan írni, hogy ezért is Gyurcsány a hibás. Ha vitakultúrában ezen a szinten van, akkor majd pont a reaktorfizika fogja érdekelni... :)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 14:51:35

"A tengeri védővámokat például az előírtnál pár méterrel alacsonyabbra építették. "
- Mi az a tengeri védővám? :-)) A tenger vámot fizet ha nyaldossa a partokat?
Legalább az angol szöveg értelmes fordítása nem ártana! :-))
A NAÜ 2008-ban már leírta, hogy kockázatosak a 6 méterek gátak (ja, védővám! :-) ) meg a villamos meghajtású hűtőszivattyúk. Azért nem nyúltak hozzá a japók, mert 2011 tavaszán már le akarták állítani az elavult, egy körös forralóvizes reaktort. Csak előbb jött a 10 méteres cunami, amihez a 6 méteres gát, (védővám) kevés volt. Több adót kellett volna kivetni a tengerre és akkor nem merte volna elönteni a reaktort. :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 14:53:11

@Szálló monitorok: Ebben igazad van. Ezeknek hiába érvelünk természettudományos tényekkel.

Szelid sunmalac 2015.04.26. 14:54:42

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Latom te nem erted. Pont leszarom a reaktor fizikat. Az erdekel, hogy miert csak kesobb jelentettek be, miert titkoltak el pontosan mi tortent stb. Ebben sem a Te135-nek, sem az Xe135-nek nincs szerepe. A fukisimai baleset is megtortent. Pont leszarom a technikai reszleteket. Engem az erdekelne, hogy ezeket hogyan lehetett volna es hogyan lehet kikuszobolni, hogy semmikepp ne tortenjen meg. De felolem hajtogathatod az okoskodo baromsagaid, legfeljebb ha melletted lesz valami gond, akkor majd a rakos unokadnak is elmeselheted a reaktorfizikat. De! Biztosan nem arrol van szo, hogy ne adj Isten barmileyn mutyi lenne Paks 2 korul, hiszen ilyen meg a tortenelemben nem fordult elo. Foglalkozz inkabb a fizikaval...

Szelid sunmalac 2015.04.26. 14:57:20

@Szálló monitorok: Baratom. Vannak a szakemberek, meg vannak az "erdeszek". Rohadtul nem tudok ABAP programozni es nem nem tudom a kozvetitiotornyok adatatvitelet sem szabalyozni. De attol meg igen jol meg tudom mondani, hogy hany ABAPos kell es azoknak mit kell csinalni ahhoz, hogy az adotornyokat mukodtetni tudjuk . Erted? Azt hiszed a Viktor atomfizikus? De mondok neked jobbat! A Merkel az. Le is allitja hamarosan a leheto legtobb atomreaktort.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 15:04:43

@Szelid sunmalac: Pont leszarom a nyomorod! Röhejes amikor egy posztban úgy támadják Paks2-t, hogy közben amit érvként leírnak, köszönő viszonyban sincsen a valósággal.
Ha meg valaki nem ért a reaktorfizikához és még csak el sem olvasta a minimális irodalmat sem hozzá, meg angolul sem tud, az ne írogasson róla, hanem inkább egy dunai árvíznél emelje meg a dunai VÉDŐVÁMOKAT, jót fog tenni a költségvetésnek! :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 15:07:12

@Szelid sunmalac: Mellesleg az ABAP az SAP programozási nyelve. Az közvetítő tornyok nem SAP-val vannak működtetve. Ez legalább annyira jó volt mint a tengeri védővám. :-))
Te sem vagy informatikus, sem reaktorfizikus, az már biztos. :-))

Tudományos Iibsizmus 2015.04.26. 15:09:58

Gyurcsány a hibás, miatta hasad az atom.

Szelid sunmalac 2015.04.26. 15:12:04

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Akkor hogy osszerakd a kepet: telekommunikacios ceg SAP imlementacios projektjet vezetem, tehat ne magyarazd el, hogy mi az ABAP. Ez egy pelda volt. Ha gondolod, uljunk ossze es nagyon szivesen elmagyarazom hogyan kell felepiteni egy komplett rendszert, aztan megallapithatod, mennyire ertek hozza es mennyire nem. Addig is leirom megegyszer: Vannak a reszletek (a fak) meg az egesz magasabb szinten (az erdo). Te kurva buszke vagy, ohgy ismered a fakat, csak az erdot nem vagy hajlando latni. Reszemrol lezartam a vitat, mert sem idom, sem energiam nincs hobbikerteszekkel vitazni.

Szelid sunmalac 2015.04.26. 15:12:58

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ja, meg valami. Bizony a kozvetitotornyok interfacekkel ra vannak kotve a SAP-ra, de ebbol latszik, hogy TE rohadtul nem ertesz hozza.

2015.04.26. 15:17:36

Egyszerűen hihetetlen ez a Paks 2. Ennyi szakmaiságot még nem láttak az EU-ba azt biztos... Ne tűrjük, hogy a nevünkben hülyeségeket csináljanak!

Ez az egész atomerőmű egy értelmetlen egy dolog. Hát szélerőművet köll építeni, ez a jövő!! Ahol van szél, ott az fújná, a többi helyen meg mindenféle okos ventilátort szerelnénk be (persze szigorúan csak A energiaigényest, és zöldre festve), ami szelet csinálna.

Ezt már a szakemberek is mondták, két volt egyetemi ismerősöm (Talajmenti Kommunikáció szakon együtt kezdtünk, csak ők elmentek passzívra) alapított egy civil szervezetet, ami tudományos alapokon kiszámította ugyanezt. Na persze mondanom sem kell, a mérnök is a saját feje után megy, ahelyett, hogy meghallgatná a szakma véleményét...

De mi nem adjuk fel ilyen könnyen! Voltunk kérem tüntetni is! Az egyik ismerősöm oda is akarta láncolni magát a 750kV-os Ukrajna-Albertirsa vezetékhez, ezzel szimbolizálva, hogy az ország hosszútávra odaláncolta magát Putyinhoz. Persze a rendőrök nem engedték... Mert itt már az alapvető emberi szabadságjogokat is lábbal tiporják!! A hivatalos válaszban az ember testén áthaladó áram élettani hatásaira, és az oszlopokra történő felmászás veszélyes voltára hivatkozta. Ilyen, amikor mindent a politika irányít...

Van másik két ismerősöm, ők is az alternatív energiákat kutatják 1000-el. Őket későbbről ismertem, amikor a fogas-ruhatár szakról átigazoltam a Sütemény-formatervező MSc szakra. Nekik is van egyesületük, és ők például kimutatták, hogy a napelem jó, és egy ilyen cella több energiát termel, mint a korábban ott növő kukorica. Tehát lehetne nyomatni ezeket országszerte, és nem kéne Paks. Éjszaka meg úgyis mindenki alszik, akkor nem kell áram... Hehe. Persze ebből sem lett semmi, mert miért is fogadnák el a szakma egybehangzó véleményét...

Megyünk tüntetni!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 15:19:46

@Szelid sunmalac: "Rohadtul nem tudok ABAP programozni es nem nem tudom a kozvetitiotornyok adatatvitelet sem szabalyozni. De attol meg igen jol meg tudom mondani, hogy hany ABAPos kell es azoknak mit kell csinalni ahhoz, hogy az adotornyokat mukodtetni tudjuk "
Kispofám! Ezt írtad! Én is dolgoztam SAP-al, méghozzá SAP ISU-val! Az az elszámolást végzi, te nagyon hülye, nem vezérli, nem működteti a tornyokat.

" Addig is leirom megegyszer: Vannak a reszletek (a fak) meg az egesz magasabb szinten (az erdo)."
Te az a nagy okoskodó vagy, akinek fingja sincs a részletekről, csak játssza az eszét.
Csak szólok neked, Magyarország második SAP bevezetésében benne voltam. Az még SAP R2 volt. Például írtam közvetlen interfészt hozzá, ami a T-díjas fogyasztók elszámolásához átadta az adatokat. Attól az MVM rendszerirányítását nem a SAP végezte.
Elég szar ha ahhoz sem értesz amiért fizetnek.

Szelid sunmalac 2015.04.26. 15:20:36

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Nagyszeru baratom! Ugyanis pont azt a szart valtjuk le :)

Szelid sunmalac 2015.04.26. 15:21:39

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ilyen toldozott-foltozott ocska szarrakast meg egyetlen cegnel sem lattam, ugyhogy tiszta szivbol gratulalok hozza! Szakertokem :)

rohadjonmegmindenpolitikus 2015.04.26. 15:22:39

Ha az atomreaktorral gubanc van akkor kiürül a Kárpát-medence, ha a napelemet fellöki a tehén a legelőn max. a tehenet kell pszichológushoz vinni. Nálam ez a lényeg! És lehet okoskodni, hogy nálunk ilyen nem, meg soha, mert a magyarok olyan de olyan profi atomtudósok! De akik ezt mondják azok szokták legjobban szidni pl. a magyar vasutat, hogy működik! De "BEZZEG JAPÁNBAN"! Úgyhogy én maradok a minden tetőre napelemet ötletnél!

2015.04.26. 15:25:51

@Szelid sunmalac: Ember! Megírta valaki, hogy amit mondasz, az köszönő viszonyban sincs a tényekkel. Erre egy gúnyos Gyurcsány a hibással reagálsz. Amikor rád bizonyítják a hülyeséget, akkor meg nagy handabandázással (és pár kiguglizott "varázsszó" görcsös ismételgetésével) kirakod a farkad, hogy azért te is vagy valaki :)

2015.04.26. 15:30:16

@Szelid sunmalac: Te! Én tényleg nem akarlak bántani, de múltkor még közlekedésmérnök voltál, aki külföldi autópályák és vasútvonalak tervezését végzi. És ezét biztos forrásból tudja, hogy itthon csak a mutyi...

Szelid sunmalac 2015.04.26. 15:32:59

@A demokrácia leszakadó függönye: Ezt keresd mar elo legyszives, mert en ilyenre nem emlekszem

Blogger Géza 2015.04.26. 15:46:48

Szerintem Csernobil óta azt tudjuk, hogy nem jó, ha olyanok pofáznak bele dolgokba, akik nem értenek hozzá, és nem kéne belepofázniuk. Tehát ennek a posztnak sem lett volna szabad megszületnie.

A magyarországi erőműpark annyira öreg és rossz hatásfokú, hogy így is az az áramigényünk mintegy harmadát importálnunk kell. Ez az arány pedig várhatóan egyre növekszik, mert egyre több erőmű esik ki a rendszerből. Tehát nem 5 évet kéne még várni, hanem már 5 évvel ezelőtt lépni kellett volna. Amúgy meg is tette a parlament, nagy többséggel megszavazta az energiastratégiát, amely Paks bővítésével számol.

Blogger Géza 2015.04.26. 15:51:03

@Szelid sunmalac: Ami persze nem egyezik a szakmai meggyőződésével, ez szimpla pártpolitika.

"Tavaly októberben a Bundestag kereszténydemokrata-liberális többsége még az atomerőművek élettartamának 2035-ig történő meghosszabbításáról döntött,"

"A kancellár végül - saját pártjának rosszallását is kiváltva - a kisebbik rosszat választotta, mert megértette, hogy "ez az egyetlen út, ha kancellár akar maradni"."

www.origo.hu/nagyvilag/20110601-a-nemet-kormany-energiapolitikai-fordulat-okai.html

zsoci 2015.04.26. 16:01:15

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Pontosan így van, mindent leírtál helyettem. A nem tudásnál csak a félig tudás a veszélyesebb. Pláne ha még bele is magyaráznak dolgokat.

Amúgy a kedvencem a "tengeri védővámokat alacsonyra építették" mondat. Na ennyire ért a szerző bármihez is.

midnight coder 2015.04.26. 16:51:42

@Szelid sunmalac: "Latom te nem erted. Pont leszarom a reaktor fizikat."

Az a baj, hogy a tényeket szarod le. Az ilyen hülyeségek nem érdekelnek, csak az ideológia. Az ég óvjon mindenkit egy ilyen vezetőtől.

"telekommunikacios ceg SAP imlementacios projektjet vezetem"
Fasza kis implementáció lesz, ha te vezeted. A bukta után persze meg fogod találni a felelőst. Az zorbán. Egészen biztosan. Betette a patáját a projektbe. Vagy a 120. mezei fejlesztő. De Te semmiképp.

dunántúli gyerek 2015.04.26. 17:06:04

Nem gondoltam volna hogy Csernobillal fognak támadni a ballibsik.

No ha vmi, ez majd meghozza a sikert meg a 2/3-ot.

röf 2015.04.26. 17:44:36

"Csernobil óta tudjuk: az állami korrupció katasztrófához vezethet"
Csernobil esetében semmi köze nem volt a balesetnek a korrupcióhoz.
Kedves Szelényi Zsuzsa!
Grafitmoderátor ide, pozitív üregtényező oda, a problémát egy balul sikerült villamos kísérlet okozta, a Xenon pedig alacsony terhelésnél "megfojtotta" a reaktort, amit nem tudtak kezelni az operátorok.
Ilyen reaktor már rég nem épül, de ez látom itt nem probléma, sőt kötelező aktuálpolitikára fordítani a gondolatmenetet.
Paks2-nek semmi köze az előzőekhez, harmadik generációs nyomottvizes blokkok lesznek. Ez sem probléma, kedves Szelényi Zöld Zsuzsa, csak nyomod az összefüggéstelen süket dumát.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 17:45:21

@Szelid sunmalac: Te miről beszélsz? Melyik cégről?
"telekommunikacios ceg SAP imlementacios projektjet vezetem,"

" Ugyanis pont azt a szart valtjuk le :)"

Össze-vissza hazudozol. Én a villamos iparról beszéltem.
Olvasni se tucc?

"Ilyen toldozott-foltozott ocska szarrakast meg egyetlen cegnel sem lattam, ugyhogy tiszta szivbol gratulalok hozza! Szakertokem :) "

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 17:48:38

A kedves blogger amikor a korrupciót mint a műszaki problémák lehetséges forrását jelöli meg, elárulja, hogy fingja sincs milyen nemzetközi ellenőrzések mellett történik egy atomerőmű építése.
Fogalma nincs arról, hogy az utolsó csavart és hegesztést is ellenőrzik, minden paraméterében.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 17:51:16

@midnight coder: Fasza projektvezető lehet, ha azt hiszi, hogy a telekommunikációs hálózatot a SAP ABAP programjai vezérlik. :-))
Szerintem ez keveri a IP címet az iktatószámmal.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.04.26. 18:01:11

@zsoci: Ja, a tengeri védővám, az aztán tényleg a legalja. Még rendesen értelmezni sem tud egy angol nyelvű szöveget. Eléggé butácska, ha nem esett le neki azonnal, hogy védőgát és nem védővám.
Lehet hogy guglival fordította? :-))

xxyati 2015.04.26. 18:09:32

Ez a tengeri védővám, ez nagyon odabasz. Hölgy inkább a műkörmökről értekezzen!

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.26. 19:22:41

Ezt a sok sületlenséget tessék elküldeni Finnország kormányának is, ugyanis ők is az oroszokkal építtetik atomerőművüket

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.26. 19:27:54

"Csernobil óta tudjuk: az állami korrupció katasztrófához vezethet"

Ehhez képest hibátlanul működnek atomerőművek korrupt, harmadik világbeli országokban..

Egyébként a legutolsó apróbb üzemzavar akkor történt Pakson, amikor a francia Avera cég kapott megrendelést egy feladatra a szocialisták alatt..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.26. 19:35:40

@rohadjonmegmindenpolitikus: Persze ha áramhiány lenne, akkor már nem tetszene annyira a dolog.. Napelemekkel nem lehet kielégíteni az ország villamosenergia szükségletét egy olyan fogyasztói társadalomban, ahol háztartásonként két tv+ hűtő+mosógép+ mosogatógép+ légkondi van.
Milliós nagyvárosokban pedig az egy főre eső felület már eleve kizárja a napelemes ellátást.

Alick 2015.04.26. 20:04:37

Nem jó dolog a korrupció és a titkolózás... ettől függetlenül az okfejtés bullshit kategória, kb. ezen a szinten:

www.youtube.com/watch?v=Ny655aXo1PM

:)

tiItsál ki te gyökér 2015.04.26. 21:19:37

Védővám. Azért ez nem semmi. Dujú szpik inglis?

Sics68 2015.04.27. 00:40:09

Csaba Sigér Atomenergiára szükség van - aki azt mondja hogy nincs, az mondja meg azt is, hogy mi legyen akkor helyette! De olyant mondjon ám, ami olcsóbb, stabilan rendelkezésre áll és nem károsítja a környezetet... A megújuló energia NEM ILYEN: nincs mindig ( a nap nem süt mindíg, a szél nem fú mindig, ráadásul a szélerőmű zajos, ronda és öli a madarakat ... a vízenergia korlátozottan áll rendelkezésre ... Akkor meg mi marad? Fosszilis tüzelőanyagokat (szenet, olajat, gázt) égetni - ami drága, korlátozottan áll rendelkezésre ... és egyre kevesebb lesz belőle és egyre drágább lesz. Szóval mégis mit kéne ?? ... Atomerővel komoly, az egész világra kiható baleset kettő vagy három volt, ebből egy a "fejlett nyugaton", pontosabban a japánoknál Fukosimában... ők ugye egy soha nem látott erejű szökőár miatt szívtak elég nagyot ... a többi komoly baleset az oroszoknál volt. ( A kezdeti időszakban persze történtek durva dolgok meg akkor mindenki szívott ... de a mai nyugati szabványoknak ami reaktor meg tud felelni az eléggé biztonságos... hány komoly, a környezet sugárszennyezésével kitelíptésekkel stb járó balesetet tudunk mondani Németországból, Franciaországból, USA-ból ... ?

A korrupció viszont, ezt nem vitatom tényleg veszélyes.

Tehát szerintem atomreaktorra tényleg szükség van, de titkolózásra és korrupcióra NINCS!

Szaracén 2015.04.27. 08:39:01

" A tengeri VÉDŐVÁMOKAT például az előírtnál pár méterrel alacsonyabbra építették."

Ez jó kis elírás...

Minden kenus vagy narkós vagy politikus 2015.05.10. 00:18:26

Kedves Szelényi Zsuzsanna, engedje meg, hogy az indexes interjúja alkalmából sok sikert kívánjak, és kérem, tolmácsolja jókívánságaimat idegenbe szakadt hazánkfia, kedves elődje, Bajnai Gordon számára is.
Neki én nagy tisztelője vagyok, különösen az 1127/2009. (VII.29.) Kormányhatározat miatt ( www.vpdsz.hu/1127_kormhat.pdf ), amely lehetővé tette, hogy én, meg még velem együtt jópár frissen végzett hallgató 1 évig szopjon munkanélküliként, merthogy Bajnai uraság megtiltotta, hogy bárkit is újonnan felvegyenek az állami szférához köthető szervekhez. Egyúttal bevezette a nemkevésbé nagyszerű versenyvizsga rendszert, vagyis: fizessél kb. 20ezer forintot (munkanélküliként, 0 forint keresetből) azért, hogy valaha is dolgozhass - majd ha eltöröljük egyszer a teljes létszámstopot - de arról, hogy az mikor történik meg, egy büdös szót nem mondtak. Na, nem is törölték el egészen addig, amíg nem jött a Fidesz-kormány 1 év múlva - és láss csodát, egyből lett is munkám, pedig még a versenyvizsgát se tettem le, mert nem volt rá pénzem (a versenyvizsgát is eltörölték).
Bár már nem dolgozom ott, de azért megemlítem ezt, hogy lássa, mennyire jobb volt a Libás alatt, meg úgy általában a maguk ún. "liberális (=libás? :) ), európai demokráciájában", mikor még a Libás előtt az a másik elmebeteg gázgránáttal meg gumilövedékkel lövette az utcán az embereket.
Akkoriban én is komolyan elgondolkodtam azon, hogy - követve kedves elődje példáját, aki most az index cikk szerint valami francia multi ügyvezetője - én is kimegyek külföldre valami lehetőségeim szerint elérhető illusztris karriert építgetni (=mosogatni), ha már az államnak itthon nem kellenek sehova fiatalok, mert majd megoldják a 69 éves Mancika egyik helyről másikra pakolgatásával.
De aztán úgy gondoltam, hogy maradok.
Dögöljenek inkább meg AZOK, akik ilyen hellyé változtatták a hazámat a rendszerváltás óta eltelt évek alatt, meg húzzanak el ŐK!
És - bár nem vagyok Fideszes, nekem ők már rég túl lájtosak ahhoz képest, amit itt helyre kéne rakni - szerencsére igen sokan gondolták ezt velem együtt 2010-ben.
Nélkülük nem jöhetett volna létre ez a levél, mert különben már én se kerülhettem volna el, hogy valami külföldi multinál legyek toilet manager, ami után már a mádzsárt is érthetetlen szinten törném fene nagy jódolgomban, you know? :P
süti beállítások módosítása