Szemfelnyitó tanévnyitó

2014. augusztus 31. 22:10 - Szelényi Zsuzsanna

Kedves diákok, kedves szülők, kedves tanárok!

Tovatűnik a nyár, kicsit hűvösebbek a reggelek, és a nyaralás emlékeinek helyét lassan a csengő élénk hangja és a tanórák izgalma foglalja el.

Mielőtt beszippantana minket az ősz, egy kis utazásra invitálom a hallgatóságot. No nem nyári utazásra, hanem egy olyan világba, ahol az iskola pont olyan, mint amilyennek megálmodjuk.

Mert van egy álmunk. Van egy álmunk egy olyan iskoláról, amely a gyerekekért van. Amelyben a tanárok azért dolgoznak, hogy minden egyes diák a lehető legtöbbet tudja megmutatni magából. Álmaink iskolájából gondolkodó és életrevaló fiatalok lépnek ki a felnőtt életbe. Álmaink iskolája megtanítja tanulni gyermekeinket, és ráébreszti őket, hogy ma a tudás a legfontosabb. A tudás büszkeség. A tudás munka, a tudás öröm. A tudás maga az élet!

Az álmunk az, hogy a felnövő generáció boldog legyen. Az Együtt iskolája, a mi iskolánk legfőbb feladata az, hogy támogassa a gyermeket a tudás megszerzésében és a boldogsága keresésében.

 Alternativ tanévnyitó 140831-024.jpg

Kedves Hallgatóság!

Sajnos ma nagyon távol vagyunk álmaink iskolájától.

Az Orbán-kormány emberkísérletének eredményeképpen Európában példátlan rendszert hozott létre. Ez a rendszer idejétmúlt, amely a kádári diktatúrát idézi. Másrészt viszont ijesztő, orwelli jövőt vetít előre.

Az orbáni iskola a tanárokat és a tanulókat is fegyelmezéssel próbálja engedelmes alattvalókká nevelni. Rendőröket állít az iskolákba, állami ellenőrzésű kamarákba kényszeríti a pedagógusokat. A burjánzó iskolai bürokrácia, az állami lopások, és a büntetés-fegyelmezés hálózatában épp a gyerekek vesznek el. Ma nem az iskola van a gyerekekért, hanem a gyerekek az iskoláét, az államért.

Orbán és Balog iskolája katonai tábor, a megálmodott illiberális demokrácia bölcsője. Amikor Balog a hagyományok tiszteletéről beszél, a legrosszabb hagyományokhoz próbál visszanyúlni.

Az Orbán-rezsim fél a tudástól. Tudja, hogy aki kérdez, azokkal nem lehet bármit megtenni. Mi azonban hiszünk a tudás erejében. A tudás biztonságot teremt az élet versenyében. A tudás jobb és méltóbb életet biztosít. Ez jó a gyerekeknek és és ez jó Magyarországnak is.

Kedves tudásvágyó Hallgatóság!

Hiszünk abban, hogy az iskola a társadalmi felemelkedés kulcsa. A mi iskolánkban minden gyereknek helye van. A gyerekek, akik hozzánk jönnek, olyan óvódákból indulnak, ahol mesék által tanultak meg beszélni, és ahol úgy szerették őket, hogy képesek voltak elrugaszkodni akár a nehéz otthoni háttértől is. Mi minden gyereket kincsnek találunk, akit bíztatni és támogatni kell abban, hogy a tanulás képességét egy életre szólóan megszerezzék.

Mi arra készülünk, hogy a gyerekeket minél tovább az iskolában tartsuk. Egy új generációt készülünk felnevelni, ahol mindenki megkapja azt az esélyt, hogy a tanulással felkészüljön az önálló életre. Nem kiszolgáltatott közmunkásokat nevelünk, hanem tanuló, igyekvő és tevékeny polgárokat, akik a maguk lábán akarnak állni, mert tudják, hogy így lehetnek sikeresek, függetlenek és szabadok. 

Mert az osztályterem nem az a hely, ahol csak egyféle osztály terem. Nekünk minden gyermek fontos. A mi iskolánk a gyerekekről szól.

tudas_faja_gyerek.jpg

Kedves Pedagógusok!

A gyermekek boldogulásához Önök tudnak a legtöbbet hozzátenni. Megbízunk Önökben, mert a lehető legjobb képzést adjuk Önöknek. Megbízunk tapasztalataikban és elkötelezettségükben. Tudjuk, hogy ismerik a gyerekeket, akik Önökre vannak bízva és tudják, hogy mire van szükségük. Megbízunk Önökben, hogy kiválasszák a legjobb tanítási módszereket.

Nem akarunk visszatérni ahhoz az időhöz, amikor mindenkinek egyforma könyve és egyforma iskolaköpenye volt. Mi tudjuk, hogy minden gyermek különbözik. Magyarországot a színes, tehetséges egyéniségek vihetik előrébb, és nem az egyformára nevelt, tudásukban megnyirbált, elszürkített emberek.

Nem kényszerítjük Önöket, hogy minden lépésükről számot adjanak. Fontosabb nekünk, hogy segítséget nyújtsunk Önöknek ahhoz hogy megbírkózzanak a nehézségekkel és dilemmákkal. Azon vagyunk, hogy olyan képzést kapjanak, amely a nehézségek megoldására is felkészíti Önöket. Cserébe azt várjuk Önöktől, hogy az érdeklődés képességét adják át a gyerekeknek. Az  a célunk, hogy visszaadjuk az iskolavezetők önállóságát. Bennünket az érdekel, mit tudnak adni a gyerekeknek. Azt díjazzuk, hogy mit hoznak ki belőlük.

Ezért arra készülünk, hogy olyan tanári ösztöndíjat alapítunk, amely támogatja azokat, akik vállalják, hogy pár évig különösen hátrányos helyzetű településen dolgoznak, és lehetővé teszik, hogy a nehéz helyzetben lévő iskolák kilépjenek a reménytelenségből. Mutassák meg, mit tudnak! Ez fontos a gyerekeknek, ez fontos Magyarországnak.

Kedves  Szülők!

A gyermekeik fontosak nekünk. Önöket, szülőket partnereknek tekintjük a gyermekeik felnevelésében. Mikor ránk bízzák őket, tudjuk mi a dolgunk: hozzátenni ahhoz, amit Önöktől kapnak. Az a célunk, hogy minél tovább az iskolában tartsuk őket. Az a célunk, hogy felfedezzük értékeiket és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy sokáig és élvezettel tudjanak tanulni.

Higgyék el, a tanulás minden. A tanulás képessége fogja megalapozni, hogy gyermekeik biztonságban mozogjanak majd egy bizonytalan világban, és képesek legyenek váltani. Ha kell, újra és újra tanulni. Mert ha tanulnak, lesz munkájuk és lesz esélyük a sikerre és boldogságra.

Tudjuk, hogy az iskola életén múlik, hogy állja meg a helyét később gyermekünk az élet iskolájában.

Kedves Gyerekek, kedves Diákok!

Olyan iskolát alakítunk ki, ahol jól fogjátok érezni magatokat. Ahol élmény a tanulás, de van idő játszani. Ahol nem azért tanultok, mert kell, hanem azért, mert érdekes dolgokat hallotok. Ami segít, hogy továbbtanulhassatok, hogy nyitottak legyetek, és eligazodjatok a világban. Hogy a tudásnak köszönhetően ne csak a munkát, hanem önmagatokat is megtaláljátok. A siker kulcsa a ti kezetekben van. A mi dolgunk, hogy ebben segítsünk nektek. 

Azt szeretnénk, hogy érezzétek, a ti kezetekben van a jövő. Mi itthon számítunk rátok. Ti pedig számíthattok ránk.

Ezzel a 2014 őszi iskolaévet megnyitom.

Alternativ tanévnyitó 140831-009.jpg

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr556653751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2014.09.02. 15:49:13

Kedves Zsuzsa!

Végtelenül lehangol, hogy nincs 'nagyobb' számú érdeklődő és tenni akaró e remek formába öntött tartalomhoz.

Nagyszerű írás, nagyszerű beszéd, és szörnyű jövő, de reményt is adó vízió.

Kívánok egészséget, erőt és minél több követőt.

Jaeg.
süti beállítások módosítása