Veszprémben helyzet van

2014. november 25. 23:42 - Szelényi Zsuzsanna

Esély a kétharmad megbontására

Veszprémben helyzet van. Nem akármilyen helyzet: a kétharmad megtörésének lehetősége. Pár hónappal ezelőtt Veszprémben még nehezen lehetett volna elképzelni egy ilyen esélyt, de ma már se Navracsics nincs, se a Fidesz verhetetlensége nem magától értetődő. Újpest után minden kicsit más fénytörésbe került. No nem azért, mert a szocialisták megtartották mandátumukat. Félreértés ne essék: Újpestet – Horváth Imre vitathatatlan sikere ellenére – nem az MSZP nyerte meg, hanem a Fidesz veszítette el. A Fidesz azért veszített, mert korrupt, arrogáns, stadionozó politikájával felbőszítette támogatóit, akik közül sokan hetek óta az utcán tiltakoznak, vagy éppen otthon szidják a rendszert. Múlt vasárnap pedig egyszerűen otthon maradtak.

A Fidesz súlyos újpesti kudarca kézzelfogható közelségbe hozta a fideszes kétharmad megtörésének esélyét. De óriásit tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy Veszprémben magától megismétlődhet az újpesti eredmény. Az újpestitől eltérő politikai kultúra miatt nem várható, hogy Veszprémben az MSZP nyerni tud 2015 februárjában. Veszprémi vagyok, tudom, hogy Veszprém igazi európai polgárváros.

Ha most az ellenzéki pártok egymással versengve tukmálják a városra jelöltjeiket – akár külön, akár összefogva –, azzal magukra haragíthatják a kormánnyal kritikus veszprémi polgárokat és megismétlik az októberi budapesti kudarcot. Itt a tét most nagyobb: véget vetni Orbán kétharmadának. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ebben a sorsfordító kérdésben elhamarkodottan cselekedjünk. Olyan feladat vár a demokratikus ellenzéki pártokra, ami bölcsességben felülmúlja az elmúlt egy év szűkátókörű döntéseit.

Most nincs más dolgunk, minthogy odafigyeljünk a veszprémi polgárokra. El tudják dönteni, hogy kit látnának szívesen a Fidesz kihívójaként. Ne türelmetlenkedjünk! Ne ácsolja most egyetlen ellenzéki párt vagy önjelölt elemző se a saját színpadát. Adjunk valódi esélyt egy hiteles és jó jelöltnek! Adjunk esélyt Veszprémnek és Magyarországnak!

 Veszprém.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr406933509

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Veszprémben helyzet van 2014.11.27. 14:26:01

Veszprémben helyzet van. Nem akármilyen helyzet: a kétharmad megtörésének lehetősége.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fülesboci 2014.11.27. 19:52:25

Tehát a nagy feladat, ha jól értem: februarig bármi áron böszmésiteni veszpremet. Gratula.

Zoltán Veres 2014.11.27. 22:43:13

Fülesboci
Miért kellene ezért böszmésíteni? Ez hülyeség. Valóban egy jelölt indulása lenne az esély a fideSS legyőzésére.
A probléma igazából ott van, hogy ki lesz arra alkalmas... A mostani tüntetések azért is jók, mert az emberek végre saját érdekeik védelmében -is- megmozdultak. S talán a narancsos választópolgárok egy része is rájön arra, hogy nem biztos, hogy becsületes az a közbeszerzés, ahol mindig a Közgép nyer... vagy a Mé' szaros Lőrinc... de erre maguktól kell, hogy rájöjjenek...
Viszont a tüntetések igazi értéke eddig az, hogy a civileké, azaz a mienk, a magyar állampolgároké. S az ellenzéki pártok csak sodródnak vele...
Viszont éppen.ezért is -talán-hiányzik belőle a profizmus.
Összességében: a felvetés jogos és nagyon nehéz lesz a döntés, de
A FIDESZTŐL EL KELL VENNI A KÉTHARMADOT!!!! Bár annak jobban örülnék, ha OV végre megbukna...

Moin Moin 2014.11.28. 00:25:53

Úgy látszik, ez most a fő téma: a Fidesz legyőzhetősége a veszprémi időközi választáson. Az imént olvastam egy konzervatív blogon (www.hafr.blog.hu) hasonló témában három fejtegetést is - és mint ott, úgy itt sem látom, hogy az esélylatolgatás mellett ott lenne az adott vk.-ra vonatkozó választásanalízis. Pedig ha azt elvégezzük, akkor máris ott áll előttünk az egyetlen lehetséges forgatókönyv: egy jelölt a Fidesz (és a Jobbik) ellen.

Ám most nem az idén már háromszor megbukott, a pártok érdekeiből kiinduló egységre van szükség, hanem a társadalom legitim érdekei alapján hozni létre egységet és egyesíteni az erőket egy átlátható és ellenőrizgető, garanciákkal körülbástyázott demokrata paradigmában.

Világos, hogy ehhez sokkal több választónak van-lehet köze majd, mind ahány embernek a pártok belügyei alapján kialkudott kétes szilárdságú egységhez volt.

Azért itt egy rövid vk.-analízis is:

[Az analízis készítésénél a Nemzeti Választási Iroda 2006-os, 2010-es és 2014-es, az adott választókerületre vonatkozó országgyűlési választási adatsoraira alapoztam, amelyeket itt leehet elérni:
2006: valasztas.hu/parval2006/hu/03/kozlemenyek/kozl0509.pdf
2010: valasztas.hu/hu/nvb/content/kozlemeny/ovb_kozlemeny_20100510.pdf
2014: valasztas.hu//hu/ogyv2014/861/861_0_index.html

(Tudvalévő, hogy a 2012-es választókerület-átszabással lényegesen nagyobbá vált a veszprémi vk. ám annak jellemző területen belüli és összességében vett választói preferenciái - a fenti forrásokból egyértelműen kideríthető módon - gyakorlatilag alig módosultak.)]

A választókerület alapvetően két, egymástól a választói preferenciák terén markánsan elkülönülő részre válik szét: Veszprémre, illetve a választókerület további településeire. Ezen belül Veszprém egy jól körülhatárolható területén, az északi lakótelepen van még egy, a választói preferenciákban a város többi részétől elütő környék: a 33-as, 40-es, 41-es, 42-es, 44-es, 46-os, 47-es és 48-as szavazókörök területe, ahol enyhe baloldali fölény mutatkozott a 2014. tavaszi országgyűlési választásokon. A város többi részén egyértelmű a Fidesz-fölény, a második, jóval leszakadva a baloldal, míg a Jobbik a baloldalhoz képest is lényegesen kevésbé támogatott. Ezzel ellentétben a Veszprémen kívüli szavazókörökben a Fidesz egyértelmű és toronymagas támogatottsága a jellemző, amelyet a Jobbik, mint egyértelműen „második erő” követ, a baloldal pedig messze mögöttük kullog.

Mindebből az következik, hogy a választókerület Veszprémen kívüli része megszólíthatatlan egy „urbánus-értelmiségi” attitűdű politika által, mert ott egyértelműen a populizmus és az indulatokat kiszolgáló demagógia a nyerők.

Esély ott mutatkozik, hogy a választókerületben lévő 92 szavazókörből csupán 36 van a Veszprémen kívüli masszívan fideszes-jobbikos településeken, 56 pedig Veszprémben, ez utóbbiakból pedig 8 egyértelműen a Fidesz ellenében szavazott. Így a körzetek 60%-ában van esély arra, hogy egy nem populista alapú politikai stílus nyerő lehessen. Azonban a Veszprémen kívüli területek jobbra húzás annyira erős – és ráadásul annyira a radikális jobb felé mutat -, hogy nem biztos, hogy sikerülhet azt a veszprémi enyhe Fidesz- és Jobbik-ellenesség felerősítésével lehet-e a választókerület egészének végeredményét befolyásoló módon kompenzálni…

Az biztos, hogy ha a „demokratikus erők” egymás ellen is indulnak, akkor kár minden lépését. Es nem „vélemények” és „ideológiák” és nem „identitások” kérdése, hanem puszta választásmatematika és választói értékpreferencia-analízisé.
süti beállítások módosítása