Pásztor Albert jelölése: Fidesz light

2014. július 25. 00:54 - Szelényi Zsuzsanna

A Pásztor sztori nem véletlenül robbant ki az elmúlt hetekben. Ez a botrány valójában arról szól, hogy az ellenzék mit tanult az elmúlt hónapok választási vereségeiből.

A Fidesz által 2010 óta létrehozott új világot az elmúlt négy évben a demokratikus ellenzéki pártok adottságként kezelték. A választási kényszer-összefogás azért nem sikerült, mert az orbáni világgal szemben ez a politikai szerveződés nem tudott meggyőző és hiteles alternatívát felmutatni.

Az országgyűlési választási vereség utáni politikai útkeresés eredménye az MSZP és a DK részéről a miskolci nyugdíjas rendőrtiszt Pászor Albert polgármesteri jelölése. Az MSZP és a DK beadták a derekukat, elhitték Orbánnak, hogy a magyarok vérében van tekintélytisztelet és az erő utáni vágy. Ha már aláásni nem sikerült Orbán Viktor hatalmi politikáját, akkor gyerünk, álljunk bele mi is! Ha erős kéz kell a magyar polgároknak, gyerünk, mutassunk erős kezet! Ha rend kell, akkor mutassunk fel rendet! Nincs is jobb lehetőség erre, mint egy cigányozós botrányba keveredett rendőrtiszt. Ha nem tudunk erős ellenfél lenni a Fidesszel szemben, akkor legyünk mi is Fidesz! Nem nagyon Fidesz, de azért eléggé. Mondhatni Fidesz light.

Ez az a politika, amit az Együtt elnöksége elutasított. Mi nem gondoljuk, hogy a magyarok a Fidesz népe volnának. Mi egy fejlődésre szomjazó, nyitott, polgári Magyarországot látunk. Mi arra készülünk, hogy ellenzéki pártként érdemi politikai alternatívát dolgozzunk ki a Fidesz világával szemben.

Cigány középosztály a cél

A cigányok élethelyzetének kérdése, különösen a lecsúszó országrészekben valóban a legnehezebb dilemmákat veti fel mindannyiunk számára. A feladat olyan nehéz, hogy hogy még a kétharmados, ’nagyonerős’ Fidesz sem próbálkozott nekiugrani. Nem is akart. A cigányok életének érdemi változtatása ugyanis nem kisebb törekvést kell, hogy jelentsen, minthogy két-három évtized alatt Magyarországon felnőjön egy olyan új roma generáció, amely boltosként, kozmetikusként, titkárnőként, orvosként és tanárként tartósan a középosztály részévé válik. Perspektívát kell teremtenünk minden fiatalnak származástól és otthonról hozott nehézségektől függetlenül. Ez a feladat azonban nem megy felelősségvállalás és közös áldozathozatal nélkül. Mindez teljes mértékben szembenáll a Fidesz tekintélyelvű világával. A rendpárti keménykedés alkalmatlan a perspektíva felmutatására. Ha csak a munkára szorítás fenyegetésében és a ’három csapás’ fegyelmező erejében bízunk, abból csak az következik, hogy egyre több börtönre lesz szükség, ahol egyre többen és egyre fiatalabban ülnek majd. A romák számára ezt a jövőképet kínálja a Fidesz. 

Így sosem teremtődik cigány középosztály. Ahhoz ugyanis hosszútávú tervezésre, megértő gondolkodásra és politikai bátorságra van szükség. Összetett társadalmi programokra óvodáztatási támogatással; minden gyerek számára elérhető, az otthonról hozott különbségeket ledolgozó, színvonalas iskolákkal; értelmes munkával; családsegítő programokkal; ösztönző támogatórendszerrel. Pásztor Albert épp ezt nem érti amikor elutasítja az integrációs politika lényegét: ’’Ne várja tőlem, hogy cigányügyben irányt mutassak’– ahogy pár napja egy interjúban kijelentette. Pásztor jelölése így pont annyi, amennyi elsőre látszik belőle: ígérvény a miskolci probléma rendpárti kezelésére. Illetve nem kezelésére.

Pedig elég lenne Pásztor Albertnek körülnéznie csak Borsod-Abaúj-Zemplénben. Hejőkeresztúron, Sárospatakon, Szegilongon. Még az orbán-hoffmanni lebutított iskolarendszerben is léteznek olyan szigetek, amelyek képesek jövőt mutatni a cigánygyerekeknek.

Minden sikeres tevékenység amely a mélyszegénység felszámolását, a gyerekek fejlődését és továbbtanulását segíti, együttműködő módszerekre épít. Amelyekben a szereplők partnernek tekintik egymást, ahol a motiváció ereje hajt a fegyelmezés fenyegetése helyett, és ahol az a meggyőződés vezérel, hogy a különböző tudások értéket teremtenek, és ez jó a közösségnek. Egy jó integrációs programban épp az a fontos, mint egy sikeres országban: a kölcsönösen előnyös együttműködés kultúrája.

A Fidesz-Jobbik világ ezt utasítja el akkor, amikor azt hirdeti: mindig el kell venni valakitől, hogy másnak adni lehessen. Mi a zéró összegű játszmák helyett az együttműködés kultúrájában hiszünk. Csak így léphet tovább Magyarország is.

 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szelenyizsuzsanna.blog.hu/api/trackback/id/tr276542591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2014.07.25. 10:56:30

Cigány középosztály Nagy Britanniában sincs, meg Spanyolországban se. Mondjuk azon csodálkozom hogy ez a párt még létezik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.25. 11:23:03

khm, csak jelzem, hogy a szerző pártja is támogatja. ;)

Babosi György · http://nyiregyhaza2019.blog.hu 2014.07.25. 11:45:59

Évtizedek óta adott a lehetőség a cigányoknak a tanulásra. Szabolcsból írok, tudom, mit beszélek. Mellettem is ült egy még 30 éve. Én megcsináltam otthon a házit és tanultam, ő nem. A lehetősége meg volt neki is. Ne nekem magyarázzák már, hogy a cigányoknak tanulnia kell, hanem a cigányoknak mondják ezt el! Jöjjenek ide, kérdezzék meg a tanárokat, a cigány tanulók többsége hogyan viselkedik. Egyiket sem a tanulás szeretete vonza az iskolába. Értsék már meg, nem bennünket kell győzködni! A falvakat éppen most élik fel, utána jönnek a városok és a végén Budapest. Nincsenek illúzióim. Lassan jó lenne, ha valaki nevén nevezné a dolgokat. Qrva nagy bajok vannak!

Blogger Géza 2014.07.25. 11:47:34

@doggfather: Igen ez roppant érdekes, ekkora az anarchia ebben a pártban (?), hogy az elnökség nem tudja, mit csinál a helyi szervezete? Vagy hatni nem tud rá?

Blogger Géza 2014.07.25. 11:50:38

Egyébként ez részlet gyönyörű:

"Ha már aláásni nem sikerült Orbán Viktor hatalmi politikáját".

A baloldal csak "aláásásban" tud gondolkodni, építésben, együttműködésben nem igazán.

Blogger Géza 2014.07.25. 11:54:36

@Babosi György: Igen, a kulcs szerintem is az alapfokú (majd később középfokú) oktatás, és az egész napos iskola bevezetése valódi esélyt ad azoknak, akik maguk is akarják a felemelkedést. Erről a poszt persze hallgat.

nu pagagyí 2014.07.25. 12:05:44

Már megint egy olyan poszt, amelyik megalapozatlanul szapulja Pásztort. Rendőrségi vezetőként tényekről beszélt, nem minősítgetett. A "keveredett" kifejezés pedig hűen tükrözi a blogíró véleményének megalapozottságát. Lehet, hogy Pásztor rasszista, nem tudom, de utálom, ha ész nélkül vesznek át átlátszó propaganda fordulatokat. Véleményalkotás előtt illett volna megkérdezni a célszemélyt, milyen tervei vannak a helyi cigányok problémáinak megoldására.

Tudom persze, hogy csak szellemes fordulatnak szánta a blogíró a "köztudomásúan" rasszista Pásztorba való belerúgást, hogy rátérjen világmegváltó nézeteinek ismertetésére. De utóbbiakkal is komoly gond lehet ilyen felvezetés után. Nem a szándékkal, a megvalósíthatósággal. Hiányzik az eszközök felsorolása, amit közmegegyezéssel működtetni lehet. És sajnos, mindig ez utóbbiak elégtelensége okozta, hogy nem történt előrelépés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.25. 12:15:36

@Blogger Géza: az még csak hagyján, de miután megtudták akkor is megy a kétkulacsosság tovább?!

Délután hír, hogy Miskolcon bejelentik a támogatásukat este Szigetvári ezt tagadja?! vattafakk?!
Itt mindenki amatőr?

Blogger Géza 2014.07.25. 12:21:43

@doggfather: Ne feledjük, ezek egy része az LMP dezertőr szárnya, szerintem ezek akárhová mennek, anarchia és pártszakadás várható...

Bármire Megoldás 2014.07.25. 12:31:37

A zellergyomlálásban megégettek kapcsán is megírtam, óriási a kétszínűség, kettős mérce. Akkor lehetett tudni, hogy romák voltak, mert sérelem érte őket? Ha lop, akkor nem lehet tudni, még akkor sem, ha egyértelmű? Amíg ez a játszma folyik és nem nevezzük nevén a dolgokat, és elítélik azt, aki megteszi, addig nem felzárkóztatás lesz, hanem duma duma hátán.

Imre Knausz 2014.07.25. 12:54:27

Hejőkeresztúr, Szegilong. Gyorsan kéne javítani.

Kacsura 2014.07.25. 13:05:03

Érdekes lenne tudni, melyik hozzászóló milyen szimpatizáns, bal vagy jobb, és ezen belül.
Kiderülne, hogy van ilyen is, meg olyan is.
Egy dologban mégis egyetértenek, egyetértünk: és az a romakérdés.
Feltenné végre magának ezt a kérdést az Együtt Pm is?

Scagnetti 2014.07.25. 13:18:39

@nu pagagyí: "Rendőrségi vezetőként tényekről beszélt, nem minősítgetett. "

Csak az a vicces, hogy akik a szavait most tényként elfogadják, pár éve még hányingert kaptak tőle és rasszistázták. Mire ez a hirtelen fordulat?

heindlpeter 2014.07.25. 13:21:23

Nagy gratula ezért az írásért Szelényi Zsuzsának! Talán csak azzal egészíteném ki, hogy a roma középosztálybeliek nemcsak a szolgáltató szférában, vagy az értelmiség körében kívánatosak, de bizony fontos, hogy legyenek - és bizonyosan lesznek, mint ahogy már vannak is - első osztályú CNC forgácsolók, elektroműszerészek, ívhegesztők és más, magasan képzett ipari szakmunkások, sőt technikusok, mérnökök is a romák között.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 13:31:39

@heindlpeter: előbb az érettségiig kéne eljutni.

De ambíciózus terv, mint Bajnai német bérei. Nyíhhaahha

citrix 2014.07.25. 13:32:11

@Babosi György: Így van pontosan. A romáknak saját maguknak kell akarni tanulni, értelmes életet választani. Pontosan ugyan ott, ugyan olyan könyvekből tanulhatnak ők is, a többség mégis inkább nyűgnek tekinti a sulit. A lányok ahogy nővé válnak azonnal szülnek (a semmibe, vagyis a családi pótlékra), a fiúk között szinte dicsőség a böri. Kedves Zsuzsa, a romák támogatására az OPEC pénze is kevés lenne ha ők maguk nem akarnak változni. Sajnos egyáltalán nem akarnak.

Kacsura 2014.07.25. 13:32:27

@heindlpeter: Jó lenne, ha így lenne.
Már csak egy hiányzik hozzá, Ők is akarják.

nu pagagyí 2014.07.25. 13:54:14

@Scagnetti: Nem azzal van baj, ha valaki kimondja a cigány szót, hanem azzal aki gyűlöletet is kelt még mellé. A "cigánybűnözés" kifejezés nyilván alkalmas gyűlöletkeltésre (vesd össze: magyarbűnözés), viszont az, hogy egy adott időszakban (két hónapban) a rablások elkövetői cigány származásúak voltak, nem. Pásztort egy ilyen kijelentés miatt támadják méltánytalanul. A Fidesz részéről persze ez rendben van, éppen elég gerinctelenek hozzá, de az ellenzéknek nem kéne átvennie ugyanezt. Időnként tényleg olyan érzése van az embernek, mintha a Fidesz kottájából játszanának.

Scagnetti 2014.07.25. 14:00:15

@nu pagagyí: Ez nem válasz a kérdésemre. Ehhez semmi köze a Fidesznek. Feri volt az, aki akkor hányingert kapott tőle és szavaid szerint támadta méltánytalanul, most meg nem hogy hányingere nincs, de még jó jelöltnek is tartja Pásztort Na ez hogy lehet?

(A romabűnözést emlegető Eörsiről már nem is szólva? Mintha már senki sem emlékezne a szadeszre.)

bigmax 2014.07.25. 14:14:49

@Kón Bandit: neked se ártana megszerezni vagy beszerezni valamelyik piacon.A fajtád venni szokta a papírjait vagy plagizál.....
A cigányokat akkor szólítsd meg ha már te meg a fajtád túljutott a majmok szintjén.Várjuk ,hogy felegyenesedve járjatok mint az emberek!

bigmax 2014.07.25. 14:18:33

Szelényi Zsuzsa is egy megélhetési politikus akinek az a jó ha semmi se fejlődik vagy oldódik meg.Ha a valódi megoldást keresnék akkor a cigánykérdés már rég meg lenne oldva.
Cigány középosztályról vizionál mikor magyar sincs?Ja ,hogy a képviselő asszony ezt se tudja?Akkor mit is ért a valóságból?Ő is csak egy papírgyűjtő?:DDDDD

bigmax 2014.07.25. 14:27:39

@Babosi György: minden szavaddal egyet lehet érteni.Én már Mo-t csak Roma-nianak nevezem ,mert nem fikció amit leírtál.Köszönjük meg ezt annak a sok "jó és értelmes képviselőnek " akik szívükön viselik a haza sorsát.

is 2014.07.25. 14:28:48

@poszt: "Ahhoz ugyanis hosszútávú tervezésre, megértő gondolkodásra és politikai bátorságra van szükség. "

Na meg FO-GA-DÓ-KÉSZ-SÉG-RE. Aki a cigányügyet hitelesen a szájára akarja venni, az ezt az aspektust soha, még véletlenül sem hagyja ki, a többi szemponttal egyenrangúan.

Elindítom az átképzést, és a negyedik, majd tizedik, majd huszadik órán megnézem a létszámot. Megnézem a vizsgára jelentkezett, és azon sikeresen átment résztvevők számát.

Elindítom az iskolát, kiadom a feladatokat, és jegyzem a szófogadási, végehajtási szándékot és igyekezetet.

Elindítom a szociális képzést, és nézem, hogy melyik ház, mennyire fejlődik, hogyan van rendbe rakva, hogyan épít a közösség maga magának dolgokat. Hogyan veti ki magából a nem oda valókat.

is 2014.07.25. 14:30:51

@Scagnetti: Eörsi elnézést kért, arra már ne hivatozzunk.

Gyurcsány lehúzott heteket Avason, most már látja a problémát. Ő legalább nem hazudja el, mint a FIDESZ, aki szintén teljesen mást gondol, mond és cselekszik most, mint 2009-ben, csak még le is tagadja.

bigmax 2014.07.25. 14:32:34

Az alaptörvénybe kellene foglalni vagy népszavazásra bocsátani a kérdést,hogy minden képviselő csak annyit lophat ameddig el tud számolni....fejben!LOL

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.25. 14:49:52

ez egy párt önreklámja, semmi baj nem lenne vele, ha egyrészt nem lenne közhelyes és némiképp hibás, másrészt meg nem lenne index-főoldalon.

Blogger Géza 2014.07.25. 14:50:00

@Scagnetti: Igen, a posztban is az indokoltnál jóval többször szerepel Fidesz és Orbán Viktor (természetesen csakis negatív felhanggal), nyilván a szerző ezzel akarja kompenzálni fideszes múltját. :)

nu pagagyí 2014.07.25. 15:11:43

@Scagnetti: Ha jól tudom, kivizsgálták akkor az esetet, de nem váltották le.

bigmax 2014.07.25. 15:20:12

Politikai játszmák helyett:
A hülye magyarra egy megoldás van a végső megoldás....Lesz egy élhető,normális Mo!!!!Ki ne szeretné?
A cigánykérdés megoldása ennél is egyszerűbb,igaz rájuk máshogy kell hatni mivel nem magyarok!Ha egy cigány magyar akar lenni akkor bizonyítsa ,hogy magyar és képes úgy élni mint a magyarok.Senki se akarja őket korlátozni semmiben se,mert ha cigány akar lenni akkor legyen cigány de semmi közünk hozzájuk ,és mehetnek ahova akarnak de itt nem maradhatnak.Indiából már elűzték őket 700 éve ,mert nem lehetett együtt élni velük......Ez Indiában jó megoldás volt, itt is jó lesz.Ha viszont egy cigány vállalja ,hogy magyar emberként akar élni (megszűnik cigány lenni)akkor senki se bánthatja a bőrszíne vagy származása miatt!Szívesen segítettem ,mert látom a magyaroknak ez túl komplikált, hisz 25 éve szarakodnak vele és nem találják a megoldást.:)

nemecsek ernő áruló 2014.07.25. 15:22:38

@Blogger Géza: A helyi szervezet ott él, és tapasztal, az elnökség meg Pestről mondja a tutit.

Scagnetti 2014.07.25. 15:44:25

@nu pagagyí: Ez még mindig semmit sem jelent. Feri hányingere hova lett? És mitől lett szalonképes a cigánybűnözés a DK-ban?

Scagnetti 2014.07.25. 15:50:38

@is: "Eörsi elnézést kért, arra már ne hivatozzunk."

Pont annyira kért elnézést, mint Feri Őszöd után. Még parasztvakításnak is gyenge volt, szóval én azért csak hivatkozok rá ezután is. Ahogy Feri túrája is az Avason egy nevetséges színjáték volt. Levonult egy stábbal, mint valami nyaralásra, és most már tudja, mi a gond keleten. Aha. Hihető. Gratulálok annak, aki beveszi! Persze eddig is sok baromságát bevették.

Az a nagy helyzet, hogy a DK fordult egy szép 180-ast, és ezt nemigen lehet másnak hazudni. Tudjátok ti is, ezért emlegetitek a Fideszt, pedig ennek hozzájuk semmi köze nincs. Pásztor az MSZP meg a DK jelöltje, nem Viktoré.

Scagnetti 2014.07.25. 16:02:33

@Blogger Géza: Nem tudom, mit akar kompenzálni, nem is érdekel. Az biztos, hogy Feriék szépen lecserélték eddigi szadeszes jelszavaikat a jobbikosokéra, és szidnak mindenkit, aki ezt megemlíti nekik.

heindlpeter 2014.07.25. 16:20:35

@Kón Bandit: Az utóbbi 5 évben kollégáimmal mindenféle tanulást segítő, közösségépítő programot Gilvánfán. Abban a kizárólag cigányok lakta, 420 fős apró-faluban, amely bő 10 éve mint az ország legszegényebb települése híresült el. Szoros kapcsolatot tartunk a szülőkkel és a pécsi középiskolákkal, érdekes, számukra is vonzó programokat szervezünk az általános iskola elvégzése után a továbbtanulást választó fiataloknak. Idén 4 fiatal jutott el az érettségiig, hárman pedig a szakmunkásvizsgáig. Valamennyien Pécsett, vagy Sellyén, integráltan oktató nappali tagozatos középiskolába jártak. Jövőre előreláthatólag újabb három gilvánfai fiatal érettségizik. (Nyihaha :))

heindlpeter 2014.07.25. 16:25:21

@Kacsura: Lásd a Kón Banditnak írt válaszomat. Akarják, ha megfelelő, vonzó és sikerrel kecsegető körülményeket teremtesz a tanuláshoz.

Krisz11 2014.07.25. 17:40:57

"Ez a feladat azonban nem megy felelősségvállalás és közös áldozathozatal nélkül."

Meg azzal sem. Ki hozzon áldozatot, Barna bácsi, aki éppen az áramot vezeti a kerítésbe, mert lopják asz áramot?
süti beállítások módosítása